Kotitalousvähennyslaskuri

Kotitalousvähennyslaskurin avulla voit laskea kuinka paljon saat kotitalousvähennystä vuonna 2024. Vähennys huomioidaan yrityksen laskuttamasta työstä. Laskuria ei voi käyttää, jos palkkaat suoraan yksityishenkilön suorittamaan työn.

Vähennyksen tyyppi:

Syötä työn osuus arvonlisäveroineen:

Vähennys annetaan vain työn osuudesta, mutta ei tarvikkeista tai matkakuluista. Jos laskussa ei ole eritelty työn osuutta, sinun on pyydettävä sitä työn tehneeltä yritykseltä.

Jos olet teettänyt kahta eri työtä, kuten esimerkiksi siivousta ja remonttia - laske vähennykset erikseen, sillä näissä töissä vähennysprosentit ja enimmäismäärät ovat erilaiset.

Kotitalousvähennyksen määrä0€
Vähennys %0%
Laskukaava0€

Tarvitsetko rahoitusta remonttiin tai kotitaloustöihin? Kilpailuta lainat Vertaakorkoja palvelussa maksutta.

Kilpailuta lainat

Mikä on kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys on Suomessa valtion tarjoama apu yksityisille kotitalouksille, jotka voivat hakea vähennystä kotona teetetyistä kotitalous-, hoiva- tai hoitotyöstä, öljylämmityksestä luopumisesta sekä asunnon ja vapaa-ajan kunnossapito- ja parannustyöstä.

Vähennys voidaan tehdä sinun, puolisosi vanhempien tai isovanhempien kotona tai vapaa-ajan asunnolla. Sinun on kuitenkin itse maksettava työn kustannukset, jos haluat saada vähennyksen omaan henkilökohtaiseen verotukseesi.

Miten saan kotitalousvähennyksen?

Kotitalousvähennys on haettava itse. Vähennyslomake täytetään Omaverossa tai postitse esimerkiksi lomakkeella A14.

Huomioithan, että olet oikeutettu vähennykseen vain työn osalta, matkakorvauksia tai muita kuluja ei voida laskea mukaan. Lisäksi työ on teetettävä yrityksellä – et voi siis pyytää kaveria avuksi ja saada vähennyksiä.

Voit tehdä ilmoituksen kotitalousvähennyksestä Omaverossa.

Kotitalousvähennyksen määrä

Kotitalousvähennys lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta, eli materiaaleja tai matkakuluja ei oteta huomioon vaikka niitä työstä laskutettaisiinkin.

Vuoden 2024 kotitalousvähennys

Remontointi ja kunnossapito: Kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa per henkilö ja omavastuu osuus on 100 euroa vuodessa henkilöä kohden. Saat maksimivähennyksen, kun yritykseltä tilaamasi työn osuus laskussa on 5 875 euroa.

Jos palkkasit työntekijän, voit vähentää 15 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyö sekä öljylämmityksestä luopuminen: Kotitalousvähennyksen maksimi on 3 500 euroa per henkilö. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.

Jos palkkasit työntekijän, voit vähentää 30 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Usein kysytyt kysymykset kotitalousvähennyksestä

Voinko jakaa vähennyksen puolisoni kanssa?

Kotitalousvähennys on aina henkilökohtainen, mutta voitte jakaa kuluja siten, että toinen maksaa esimerkiksi remonttikuluista ja toinen kotitalous-, hoiva ja hoitotyöstä tai öljylämmityksestä luopumisesta. Näin molemmat saavat tehdä vähennykset omissa kategorioissaan.

Miten kotitalousvähennys huomioidaan verotuksessa?

Kotitalousvähennys tehdään ensisijaisesti ansio- tai pääomatulojen verosta. Jos verot eivät riitä kattamaan koko kotitalousvähennystä, vähentämättä jäänyttä osaa ei voi siirtää seuraaville vuosille.

Miltä vuodelta kotitalousvähennykset tehdään?

Kotitalousvähennykset on kalenterivuosikohtaisia. Eli vähennys myönnetään aina siltä vuodelta, jona kulu on syntynyt.

Paljonko on kotitalousvähennys vuodessa?

Kotitalousvähennyksen maksimi on remonteissa 2 250 euroa henkilöltä ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotyössä sekä öljylämmityksestä luopumisessa 3 500 euroa henkilöltä.

Mistä kaikesta voi saada kotitalousvähennystä?

Vähennystä voi saada aina kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetyistä töistä. Lue ylempää tarkemmat ohjeet vähennyksen saamisesta ja hakemisesta.

Mikä oli kotitalousvähennys vuonna 2023 tai 2022?

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärät ovat pysyneet samoina vuodesta 2022 asti. Vuonna 2021 ja 2020 ne olivat aavistuksen pienempiä maksimissaan 2 250 euroa.

Miten lasken kotitalousvähennyksen?

Käytä sivun yläosassa olevaa laskuria apunasi, kun lasket tarkkaa kotitalousvähennystä. Muista, että vähennyksen voi tehdä vain työn määrästä.

Jos olet teettänyt remontti- ja hoivatyötä saman aikaisesti, sinun on vähennettävä nämä erikseen, sillä niiden korkoprosentit ja enimmäismäärät eroavat toisistaan.