Oletko oikeutettu saamaan koronatukea?

Oletko oikeutettu saamaan koronatukea

Vuosi 2020 oli hyvin erilainen verrattuna muihin vuosiin, sillä silloin koronavirus valtasi maailman. Koronaviruksen seurauksena Suomen hallitus päätti, että yrityksien sekä yksityishenkilöiden talouksia pitää turvata. Henkilökohtaisista tuista suurin osa tulee Kelasta. 

Koronavirus aiheutti pahimmat seuraamukset varsinkin ravintola- ja palvelualalle, joissa suurin osa työntekijöistä on jouduttu lomauttamaan. Varsinkin osa-aikaisille tai vuokratyöläisille tämä uutinen voi olla iso kolaus, sillä työvuoroja ei yksinkertaisesti ole tarjolla.

Tuet koronakriisin aikana

Ansiopäiväraha 

Koronakriisin aikana on mahdollista saada ansiopäivärahaa työttömyyskassasta. Tuki kuitenkin edellyttää jäsenyyttä työttömyyskassaan sekä työssäoloehtojen täyttymistä. Jos ehdot täyttyvät, on mahdollisuus saada ansiopäivärahaa hakemalla sitä omasta työttömyyskassasta. Lue lisää työttömyyskassoista TYJ:n verkkosivuilta. 

Kela Työttömyyspäiväraha 

Koronaviruksen takia myös Kela on helpottanut työttömyyspäivärahan saamista omavastuupäivien sekä työssäoloehtojen osalta. Lue lisää työttömyystuesta koronaviruksen aikana Kelan sivuilta.

Kelan väliaikainen epidemiatuki 

Kelan myöntämä väliaikainen epidemiatuki on tarkoitettu korvaamaan ansionmenetystä niille, jotka joutuvat ottamaan esimerkiksi palkatonta vapaata lapsiaan varten koulujen sekä päiväkotien ollessa kiinni. 

Kela tartuntatautipäiväraha 

Tartuntatautipäivärahaa on mahdollista saada silloin, jos sinut on asetattu karanteeniin lääkärin toimesta. Tartuntatautipäivärahan myöntäjänä sekä maksajana toimii kela. Jos karanteeni on omaehtoinen, et ole oikeutettu tähän tukeen. Lue lisää tartuntatautipäivärahasta Kelan verkkosivuilta.

Kela toimeentulotuki

Kela myöntää myös toimeentulotukea, joka on tarkoitettu viimeiseksi vaihtoehdoksi talouden turvaamiseen. Sen saamiseen vaikuttaa tulot sekä kotitalouden säästöt. Katso toimeentulotuen ehdot sekä hakeminen Kelan sivuilta. 

Muut helpotukset koronakriisin ajaksi

Useimmat pankit ovat haluaneet helpottaa asiakkaitaan tarjoamalla lainoille lyhennysvapaata sekä joustavaa takaisinmaksua. Myös kulutusluottojen saaminen on helpompaa koronaepidemian aikana. Useimmissa lainapaikoissa on mahdollista olla yhteydessä asiakaspalveluun jos takaisinmaksussa ilmenee ongelmia. 

Kela on myös ilmoittanut, että asiakkaan pyydettäessä on mahdollista saada puoli vuotta lykkäystä etuuksien maksuun kuten esimerkiksi opintolainaan. 

Koronatuet yrityksille

Yksinyrittäjien on mahdollista saada kuntien maksamaa 2000 euron kertaluontoista tukea sekä kelan maksamaa väliaikaista yrittäjän työttömyysturvaa. Väliaikaista työttömyysturvaa voi hakea jos yrittäjän tulot jää koronan seurauksena alle 1089,67 euroon kuukaudessa. 

Pienten ja keskisuurten yrityksien on mahdollista saada ELY-keskuksen tarjoamaa poikkeustukea sekä Business Finlandin jakamaa 100000 euron kehittämistukea. Myös Finnvera on sanonut antavansa joustoa yrityksille suunnattuihin rahoitustarpeisiin sekä suurempiin lainantakauksiin.