Mökkilaina

 • Turvallinen
 • Ei vakuuksia
 • Maksuton
 • Ei liitteitä
 • Vastaus 15 sekunnin kuluessa useilta luotonantajilta.
 • Valitse laina suoraan sinulle parhailla ehdoilla.
 • Täysin ilmainen palvelu

Kuukausierä *

106€

Korko ja kulut *

2 720€

Hyväksyn palvelun käyttöehdot ja tietosuojaselosteen.


Hakemalla lainaa yli 5000 euroa varmistat, että lainasi korko on paras mahdollinen.
Esimerkki lainasta: Nimelliskorko voi vaihdella 4,5-20,0 % välillä. Laina-aika on 1-15 vuotta. Luoton määrä 10.000 €. Nimelliskorko 4,50 %. Luoton todellinen vuosikorko 5,94 %. Avausmaksu 49 €. Takaisinmaksuaika 5 v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 11.541 €.
markus

Markus Siltala
Päivitetty 9.1.2023

Sisällysluettelo

Suomalaiset tunnetaan mökkikansana. Tyypillisesti kovin sesonkiaika mökkikaupoille on kevään alkaessa, joten mökkiostoksille kannattaa suunnata hyvissä ajoin. Mökin ostamista harkitessa samalla kannattaa suunnitella rahoitusvaihtoehtoja, jotta unelmamökkiä ei mene muille ostajaehdokkaille. Yhtenä suosituimpana ja fiksuna rahoitusratkaisuna on vakuudeton mökkilaina, joka tarjoaa ainakin osan rahoittamisesta.

Tässä artikkelissa paneudumme tarkemmin mökkilainaan, ehtoihin ja mitä sen hakemisessa tulee ottaa huomioon.

Mökkilainan hakeminen

Mökkilainan hakemisprosessi on helppo ja rahoitusta voi hakea esimerkiksi perinteisen pankin kautta. Tässä tapauksessa mökkilainan hakemisprosessi on samanlainen kuin asuntolainassa. Käyttämätön ASP-laina ei ole kelvollinen rahoitusvaihtoehto vapaa-ajan asuntoihin. Monien verkkopankkien tarjoamaa mökkilainaa haetaan asuntolainahakemuksella ja käyttötarkoitukseksi asetetaan vapaa-ajan asunto.

Jokaisella lainanhakijalla on tietyt edellytykset, jotka tulee täyttää lainan saamiseksi. Lainan määrän vaikuttaa suoranaisesti hakijan tulojen suuruus ja säännöllisyys. Lainanhakijalla on mahdollisuus vaikuttaa lainan korkoon, laina-aikaan ja kuukausittaisten maksuerien suuruuteen.

Kaikilla pankeilla on omat kriteerit millä he myöntävät lainaa ja lainan suuruus määräytyy pankkikohtaisesti. Tästä syystä pankkien kautta haetut mökkilainat ovat järkevä kilpailuttaa, jotta tarjolla olevista vaihtoehdoista löytyy se edullisin. Lainan hakeminen tapahtuu pankkien verkkosivujen kautta tai konttoreista.

Mökkilainan hakeminen kivijalkapankeista voi olla työläs prosessi, sillä joudut täyttämään jokaiseen pankkiin erillisen hakemuksen.

Vakuudeton mökkilaina voi olla joissain tapauksissa järkevä vaihtoehto

Jos tarkoituksenasi on hakea alle 60 000 euron mökkilainaa, suosittelemme aloittamaan hakuprosessin lainavertailusta. Lainavertailun voit suorittaa kätevästi ja nopeasti Vertaakorkoja.fi palvelun avulla ja saat yhdellä hakemuksella useita tarjouksia vertailtavaksesi. Täytä ensin sivustomme kautta esitettyyn kenttään esitietosi, jonka avulla kartoitetaan lainanmaksukykysi.

Hakemuksen täyttämisen jälkeen se lähetetään jopa yli 25 eri pankin ja rahoituslaitoksen kilpailutettavaksi. Lainapäätöksen saaminen vie usein vain muutaman minuutin.

Vertailun jälkeen saat kaikkien yhteistyöpankkiemme mökkilainatarjoukset samaan ikkunaan. Tarjoukset sisältävät mökkilainojen korot ja kustannukset, jotta saat helpommin selville mikä vaihtoehdoista on halvin.

Ennen mökkilainan hakemista kannattaa tutustua kaikkiin vapaa-ajan asuntojen paikkakuntakohtaisiin hintaeroihin. Pääasiassa mökkien hinnoitteluun vaikuttaa suuresti paikkakunta ja alue, samalla tavalla kuin asunnoissakin. Esimerkiksi koronapandemian myötä mökkien kysyntä kasvoi suuresti ja samalla se nosti myös niiden hintaa.

Mitä mökkilainahakemus vaatii?

Jokaisen lainanhakijan tulee selvittää tarkasti omat tulot ja menot sekä niiden välinen suhde ennen mökkilainan hakemista. Näitä tietoja kysytään perinteisten pankkien mökkilainahakemuksissa sekä Vertaakorkoja.fi sivuston kanssa tekevien yhteistyöpankkien hakemuksissa. Näiden tietojen pohjalta pankki ja lainanantaja tekee riskianalyysin, jotta sinun maksukykysi pystytään kartoittamaan mahdollisimman tarkasti. 

Selvitykseen tarvitaan hakijan palkka- tai eläketulot sekä pääomatulot. Näiden lisäksi hakemukseen tulee ilmoittaa kuukausittaiset menot, asumismuoto, työsuhde sekä tiedot mahdollisista muista lainoista.

Mökkilainaa on mahdollista hakea myös yhteishakijan kanssa, joka lisää mahdollisuuksia saada hyväksytty lainapäätös. Tällöin molempien hakijoiden tulee täyttää omat tiedot lainahakemukseen.

Onko mökkilainaa mahdollista saada ilman vakuuksia?

Useimpien perinteisten pankkien kautta ei ole mahdollista saada vakuudetonta mökkilainaa, tässä tapauksessa itse mökkiä voi käyttää vakuutena. Tässä tapauksessa pitää kuitenkin muistaa huomioida, että mökistä kelpaa vakuudeksi vain tiettyyn prosenttiosuuteen asti omasta arvostaan. Tämä kyseinen prosenttiosuus on tyypillisesti 50–70 prosenttia, joka voi vaihdella pankkikohtaisesti.

Kelpaavan prosenttiosuuden lisäksi hakijalla tulee olla sen lisäksi joko omia säästöjä tai omaisuutta, jolla vakuuttaa loppuosa mökkilainaan. Jos hakija käyttää itse mökkiä vakuutena pitää hänellä olla säästettynä mökin ostohinnasta suhteellisen korkea osuus, jotta lainan myöntäminen on mahdollista. Kyseinen prosenttiosuus vaihtelee pankeittain 30-40 prosentin väliltä.

Vaihtoehtoisesti mökkilainan vakuutena on mahdollista käyttää omistusasuntoa tai muuta vastaavaa pääomaa kuten esimerkiksi sijoituksilla saatua omaisuutta. Vakuuden sijaan lainan takaajaksi voidaan pyytää lähisukulaista.

Joillain rahoituksenmyöntäjillä on tarjota vakuudettomia kulutusluottoja jopa 60 000 euroon asti. Jos tarvitsemasi rahoitus ei ole yli 60 000 euroa suosittelemme tarkistamaan mökkilainan saatavuuden tekemällä maksuttoman lainahakemuksen sivustomme kautta.

Täyttämällä maksuttoman hakemuksen Vertaakorkoja.fi palvelun kautta, voit vastaanottaa lainatarjouksia yli 25 eri rahoitusalantoimijalta. Tarjoukset lähetetään sinulle henkilökohtaisesti, jotta voit rauhassa tutustua niihin ja valita niistä edullisimman vaihtoehdon.

Vakuudettomassa lainassa kannattaa huomioida, että se on yleensä aina kalliimpi, kun vakuudellinen laina. Tästä syystä lainan korkoprosenttiin ja ehtoihin kannattaa tutustu huolellisesti ennen lainatarjouksen allekirjoittamista.

Korkeamman hinnoittelun lisäksi vakuudetonta lainaa sisältää myös usein alhaisemman lainasumman. Tästä syystä alkuun kannattaa miettiä olisiko sinun mahdollista säästää mökkiä varten hieman pääomaa, tarkkailla eri alueiden mökkitarjontaa, kilpailuttaa mökkilainat ja vasta näiden seikkojen jälkeen harkita mökin ostamista.

Mökkilaina vertailu

Ennen kuin päätät hakea mökkilainaa muista tehdä maksuton vertailu, vaikka tarkoituksenasi olisikin hakea lainaa perinteisen pankin kautta. Halutessasi voit pyytää sekä perinteisiltä pankeilta että yksityisiltä rahoituslaitoksilta tarjouksia maksutta. Palvelumme kautta saat usein muutamissa minuuteissa vastauksen hyväksytystä tai hylätystä lainapäätöksestä.

Vertaakorkoja.fi tekee tiivistä yhteistyötä useiden luotettavien ja tunnettujen rahoituspalveluiden kanssa, joten löydät varmasti palvelumme kautta lainanmyöntäjän, jonka kautta saat itsellesi halvimman mökkilainan.

Mökkilainan korko vuonna 2023

Kesäkuussa 2021 uusien mökkilainojen keskimääräinen korko oli 0,93 %. Mökkilainojen korko on hieman kalliimpi mitä asuntolainoissa. Jokaisen mökkilainan marginaali vaihtelee asiakaskohtaisesti samalla tavalla mitä asuntolainoissa.

Lainan marginaaliin vaikuttaa suoranaisesti pankin tekemä arvioi hakijan maksukyvystä, mökin sijainti ja aikaisempi asiakassuhde. Käytännössä vapaa-ajanasuntoihin käytetyn lainan takaisinmaksuajat ovat nykypäivänä pidemmät.

Vuoden 2023 mökkilainojen korot näyttävät vakuudellisissa lainoissa nousseen merkittävästi, mutta vakuudettomissa lainoissa ne ovat pysyneet samalla tasolla 4,19 – 20 prosentin välillä.

Mitkä asiat vaikuttavat mökkien hintatasoon?

Mökkien hinnoitteluissa on suuria vaihteluita ja niiden hintahaarukka voi olla jopa 30 000 euron sekä 200 000 euron väliltä. Seuraavaksi käymme läpi tärkeimpiä asioita, jotka voivat vaikuttaa mökin hinnoitteluun.

 • Sijainti – Mökin sijainti vaikuttaa suuresti sen myyntihintaan. Esimerkiksi sillä on merkitys, onko mökki sijoitettu meren tai järven läheisyyteen. Jos mökki sijaitsee vesistön lähellä, nostaa se automaattisesti hintatasoa.
 • Käyttötarkoitus – Onko tarkoituksenasi hankkia pelkästään kesämökki vai haluaisitko myös viettää siellä aikaa talvella. Talvikäyttöinen mökki nostaa yleensä mökin myyntihintaa, sillä mökin varustelu ja sen remontoiminen on vaatinut myyjältä enemmän aikaa sekä rahaa. Myyjän on pitänyt ottaa myös huomioon se, että mökin läheisyydessä on kunnollinen sähkölinja sekä lämmitysmahdollisuudet ympärivuotiseen mökkeilyyn.
 • Neliömäärä – Mökin koolla on suoranainen vaikutus sen arvoon. Pieni ja alkeellinen mökki ei usein ole kovinkaan kallis. Kun taas suuremmalla neliömäärällä varusteltu mökki, joka sisältää useampia huoneita nostaa automaattisesti sen arvoa.
 • Rakennusvuosi ja kunto – Mökin hinnoitteluun vaikuttaa myös se minä vuotena se on rakennettu. Jos mökki on vanhempaa kaliperia, voi se vaatia mahdollisia korjauksia, josta sinä mökin ostaja joudut vastaamaan.
 • Juokseva vesi ja muut ympäristöstä löytyvät rakennukset – Useimpien mökkien pihapiireistä voi löytyä myös muita lisärakennuksia kuten esimerkiksi pihasauna, varastoja tai vierasmökki. Jos mökki on laitettu viimeisen päälle, hiljattain kunnostettu sekä sinne tulee juokseva vesi, on se yksi periaate nostaa mökin myyntihintaa.

Lainasummat:
1000 – 60 000 €

Maksuaika:
1 – 15 vuotta

Korkotaso:
4,5 – 20 %

Rahansiirto:
15 minuuttia

Lainasummat:
1000 – 60 000 €

Maksuaika:
1 – 15 vuotta

Korkotaso:
4,19 – 20 %

Rahansiirto:
15 minuuttia

Lainasummat:
1000 – 60 000 €

Maksuaika:
1 – 15 vuotta

Korkotaso:
4,5 – 20 %

Rahansiirto:
15 minuuttia

Lainasummat:
500 – 70 000 €

Maksuaika:
1 – 15 vuotta

Korkotaso:
4,5 – 20 %

Rahansiirto:
15 minuuttia

Lainasummat:
500 – 50 000 €

Maksuaika:
1 – 15 vuotta

Korkotaso:
4,5 – 20 %

Rahansiirto:
15 minuuttia