Tonttilaina

 • Turvallinen
 • Ei vakuuksia
 • Maksuton
 • Ei liitteitä
 • Vastaus 15 sekunnin kuluessa useilta luotonantajilta.
 • Valitse laina suoraan sinulle parhailla ehdoilla.
 • Täysin ilmainen palvelu

Kuukausierä *

106€

Korko ja kulut *

2 720€

Hyväksyn palvelun käyttöehdot ja tietosuojaselosteen.


Hakemalla lainaa yli 5000 euroa varmistat, että lainasi korko on paras mahdollinen.
Esimerkki lainasta: Nimelliskorko voi vaihdella 4,5-20,0 % välillä. Laina-aika on 1-15 vuotta. Luoton määrä 10.000 €. Nimelliskorko 4,50 %. Luoton todellinen vuosikorko 5,94 %. Avausmaksu 49 €. Takaisinmaksuaika 5 v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 11.541 €.

Nykyään lainamarkkinoilla on useita vaihtoehtoja monenlaiseen käyttötarkoitukseen. Kaikki lainatyypit ovat perusperiaatteeltaan samanlaisia. Tonttilaina on nimensä mukaisesti rahoitustapa, joka haetaan tontin ostamista varten. Käytännössä se voi tarkoittaa rakennuslainaa, joka käytetään talon rakentamiseen tai korjaamiseen.

Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi mitä asioita tonttilainaa hakiessa pitää ottaa huomioon ja mistä sitä voi hakea.

markus

Markus Siltala
Päivitetty 9.1.2023

Sisällysluettelo

Ota nämä asiat huomioon, kun haet tonttilainaa

Kun ryhdyt suunnittelemaan tontin ostamista tai talon rakentamista käy hyvissä ajoin pankissa kyselemässä eri rahoitusvaihtoehtoja. Kun olet saanut hyväksytyn lainatarjouksen voit aloittaa tonttien etsimisen ja oikean vaihtoehdon löytäessäsi pyytää siitä tarjouksen. Ennen tontin ostamista kannattaa miettiä mille paikkakunnalle haluaisit talosi rakentaa ja vasta sen jälkeen voit asettaa itsellesi sopivan budjetin.

Jos tarkoituksenasi on hakea tonttilainaa perinteisen pankin kautta, tulee sinulla olla tarkka kustannusarvio. Halutessaan kustannusarvion voi tehdä itse tai jättää se ammattilaisen tehtäväksi, jolloin se voi olla vakuuttavampi. Tonttilainan hinnoittelu tapahtuu samalla tavalla mitä asuntolainoissa eli esimerkiksi 12 kk euribor-viitekorkoon lisätään asiakaskohtainen marginaali.

Kannattaa pyrkiä pyytämään lainatarjouksia aina useammasta pankista. Lainanhaussa yksi tärkeimmistä prosesseista on kilpailuttaminen. Parhaimman ja edullisimman lainatarjouksen löytämiseen kannattaa käyttää riittävästi aikaa, sillä säästöt voivat olla huomattavia.

Jos lainankäyttötarkoitus on tontin ostaminen, kannattaa harkita myös vakuudellisten tai vakuudettomien kulutusluottojen hakemista. Tonttilainaa voi saada useilta pankeilta ja rahoituslaitoksilta jopa 60121 000 euroon asti. Tontin ostamisessa tai talon remontoinnissa kannattaa tarkasti miettiä onko pankin tarjoama asuntolaina vai kulutusluotto parempi vaihtoehto.

Useimmissa tapauksissa tonttilaina sisältää suuremman lainasumman, jolloin se vaatii erillisen vakuuden. Lainan vakuudeksi voi usein riittää tontti ja siihen rakentuva talo, joka tulee suuruudeltaan olla enintään 70 prosenttia kiinteistön käyvästä arvosta. Tarvittaessa lisävakuutena voi käyttää muita mahdollisia kiinteistöjä, arvopapereita tai asunto-osakkeita.

Vakuudeton tonttilaina soveltuu rahoittamaan pienemmän tontin tai edullisemman mökin. Muissa tapauksissa tonttilainaa varten tarvitaan yli 60 000 euroa, joka taas on minimisumma, jota myönnetään ilman vakuuksia. Vakuudeton laina voi olla kätevä rahoitusmuoto pienempiin hankintoihin, kuten esimerkiksi lomamatkan tai auton rahoittamiseen.

Kuka voi hakea tonttilainaa?

Tonttilainaa voi hakea täysi-ikäinen, joka omaa puhtaat luottotiedot ja säännölliset palkka- tai eläketulot.

Miksi kilpailuttaa tonttilainat Vertaakorkoja palvelussa?

Vertaakorkoja.fi kilpailuttaa kaikki luotettavat lainanmyöntäjät ja pyrkii aina antamaan asiakkailleen parhaimmat lainavaihtoehdot jokaiseen tarpeeseen. Sivuston käyttäminen on maksutonta ja tarjouksien pyytäminen ei-sitovaa. 

 • Hakemuksen täyttäminen on ilmaista eikä se sido vielä lainan ottamiseen
 • Käyttämällä kilpailuttamiseen palveluamme pystyt saamaan jopa yli 20 eri lainantarjoajan tonttilainatarjoukset
 • Kilpailutuksen avulla löydät edullisimmat tonttilainat ja säästät huomattavan summan rahaa

Paras tonttilaina löytyy kilpailuttamalla

Kun tonttilainan perusteinen pohjatyö on tehty, lainatarjouksien valitseminen on sujuvampaa. Lainojen vertailussa tulee ottaa huomioon korot ja mahdolliset vakuudet, jotta päädyt valitsemaan järkevimmän vaihtoehdon.

Parhaan ja edullisen lainatarjouksen löytämiseen kannattaa käyttää riittävästi aikaa sillä kilpailutukseen ja vertailuun käytetty aika auttaa säästämään jopa satoja euroja rahaa. Suosittelemme alkuun tutustumaan tärkeimpiin lainahakuprosessiin liittyviin kysymyksiin ja jättää kilpailuttamisen ammattilaisen hoidettavaksi.

Jos teet itse kilpailutuksen, joudut erikseen täyttämään jokaiseen palveluun oman hakemuksen. Kun kilpailutuksen hoitaa siihen keskittynyt palvelu, jää sinulle aikaa lainatarjouksien vertailemiseen. Lainojen kilpailuttamisen voi tehdä millä tahansa laitteella, jossa on toimiva netti.

Tarjouksien pyytäminen on täysin sitomatonta ja lainantarjoajat ovat sinuun yhteydessä antaakseen sopivimmat lainatarjoukset. Ennen tarjouksien pyytämistä kannattaa ottaa esille vaaditut asiakirjat, joista selviää mahdolliset aikaisemmat velat, tulot, menot ja varallisuus.

Oma tilanne kannattaa kartoittaa tarkasti tonttilainan hakemista varten, jolloin osaat paremmin arvioida, miten paljon pystyt lainaa lyhentämään.

Kumpi on järkevämpi vaihtoehto – Vakuudellinen vai vakuudeton tonttilaina?

Tonttilainan on mahdollista olla joko vakuudellinen tai vakuudeton. Lainan vakuuden on tarkoitus turvata pankille tai rahoituslaitokselle lainan takaisinmaksu. Pankin myöntäessä lainaa, ottaa se riskin, jos asiakas ei selviydykään lainan takaisinmaksusta. Lainanmyöntäjä pyrkii vakuuden avulla minimoimaan tämän riskin.

Tonttilainan vakuudet

Suurin osa varsinkin perinteisistä pankeista vaatii myöntämilleen lainoille vakuutta. Vakuus voi olla omaisuutta, josta puhutaan reaalivakuutena. Käytännössä ostamasi tontti toimii vakuutena tiettyyn prosenttiosuuteen asti, joka voi vaihdella pankkikohtaisesti. Jäljellä jäävän osuuden pystyy kattamaan useammilla eri tavoilla.

Esimerkiksi jotkut pankit voivat vaatia, että rahoitusta haettavalle tontille pitää rakentaa tietyn ajan sisällä. Tällöin tonttia varten haetaan remonttilaina tai rakennuslaina.

Laki on asettanut pykälän, joka vaatii, että tontin tai rakennuksen arvo tontti- tai asuntolainassa voi kattaa maksimissaan 70 prosenttia asunnon arvosta.

Loput jäävästä vakuudesta voit kattaa muulla omaisuudella. Esimerkiksi seuraavat omaisuudet kelpaavat reaalivakuudeksi:

 • Osakkeet ja rahastot
 • Erillinen takaaja
 • Tontti
 • Asunto-osakeyhtiön osakekirja tai kiinteistön panttikirja
 • Metsäomistukset
 • Muu kiinteistö esimerkiksi kesäasunto

 

Pankkien tarjoamat maksulliset lisävakuudet:

Useimmat pankit tarjoavat maksullisia lisävakuuksia, joilla pystyt täydentämään lainan vakuutta, jos esimerkiksi omat vakuudet eivät ole riittävät.

Jotkut pankit voivat hyväksyä tapauskohtaisesti myös valtiontakauksen. Suosittelemme tutustumaan tarkasti kaikkien pankkien tarjoamiin vaihtoehtoihin, jotta löydät itsellesi parhaimman ratkaisun.

Rakennuslaina ilman vakuuksia

Tyypillisesti laina, johon ei tarvita vakuuksia on usein kalliimpi vaihtoehto mitä vakuudellinen laina. Useimmat pankit tarjoavat vakuudettomia lainoja nimellä kulutusluotto.

Vakuudettoman lainan etu piilee nopeudessa, sillä parhaimmillaan rahat voi saada tililleen jopa muutamissa tunneissa. Keskimääräisesti pankit maksavat lainan asiakaan tilille 1-3 arkipäivän kuluessa.

Näiden etujen lisäksi vakuudettomassa lainassa ei vaadita mitään tiettyä aikataulua siitä, miten nopeasti tontille tulee rakentaa. Vaikka vakuudeton laina kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta kannattaa sitä harkita samalla tavalla kuin muitakin lainatuotteita.

Pankkien tarjoamat tonttilainat

 Monet pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat tonttilainaa erilaisilla ehdoilla. Esimerkiksi seuraavien pankkien kautta voit hakea kätevästi tonttilainaa:

OP Osuuspankki – Osuuspankin kautta voi hakea vakuudettomia kulutusluottoja haluamallaan takaisinmaksuajalla. Samalla laina kerryttää OP-bonuksia.

Aktia – Aktia ei tarjoa vakuudettomia kulutusluottoja, mutta tämän sijaan heiltä voi hakea vakuudetonta käyttölainaa. Aktian sivuilta näet kätevästi minimimaksuerät ja takaisinmaksuerien määrän. Myös korkojen minimi ja maksimimäärä on asiakkaan nähtävillä.

S-Pankki – S-Pankki tarjoaa brändinsä mukaista S-lainaa verkon välityksellä. S-pankki lupaa, että lainapäätökset tehdään nopealla aikataululla. Sivustolla on myös lainalaskuri, jonka avulla näet arvioin kuukausierästä ja kustannuksista omalle lainasummallesi.

Tonttilainaa on mahdollista saada alhaisella korolla

Lainan hintaan vaikuttaa valitun pankin tai lainanmyöntäjän korkomarginaali, muut lainaan liittyvät kulut ja viitekorko. Halutessaan viitekoron voi valita itse ja vaihtoehtoina löytyy joko pankin oma viitekorko tai Euribor-korko.

Euribor on euroalueen rahamarkkinoiden oma viitekorko. Yleensä suomalaisia kiinnostaa eniten 12 kuukauden euriborkorko, joka on suomessa yleisin asuntolainojen viitekorko. Euriborkorot noteerataan päivittäin eri pituisille ajanjaksoille, jotka voivat olla 1 viikko, 1, 3, 6 tai 12 kuukautta.

Korkomarginaali eroaa eri pankkien välillä. Sitä on mahdollista saada alaspäin neuvottelemalla kyseisen pankin kanssa. Varsinkin jos asiakas on hoitanut talousasiansa hyvin voi hän saada korkomarginaalia alaspäin.

Tonttilainan hakeminen pankista tai netistä

Tontti voidaan hankkia erilaisia asioita varten esimerkiksi kodin tai liiketilojen rakennuttamiseen. Tällaisissa tapauksissa tontin hankkiminen on osana rakennusprosessia, jolloin pankit voivat sisällyttää tontin hinnan rakennuslainaan. Tyypillisesti pankit vaativat rakentamisen tietyn ajan kuluessa, yleensä kahden vuoden sisällä tontin ostamisesta.

Vakuudeton laina ei sisällä tällaisia vaatimuksia, joten jos tarkoituksenasi on pitää tontti useamman vuoden omistuksessa ennen rakennuttamista voi vakuudeton laina olla parempi vaihtoehto.

Jos et ole varma kumpi vaihtoehdoista olisi sinulle parempi, voit pyytää tarjoukset sekä vakuudellisten että vakuudettomien tonttilainojen tarjoajilta ja vasta sen jälkeen tehdä päätöksen.

Tonttilaina kokemuksia

Netissä haettavien tonttilainojen kokemuksia löytyy jonkin verran. Tutustuessamme kokemuksiin huomaa, että monet kuluttajat ovat hakeneet tonttilainan osana asuntolainaa. Tämä käytäntö on hyvin yleistä.

Kokonaiskuvaa katsoessamme huomaamme, että joissain tapauksissa tonttilainan hakeminen voi olla järkevämpää.

Lainasummat:
1000 – 60 000 €

Maksuaika:
1 – 15 vuotta

Korkotaso:
4,5 – 20 %

Rahansiirto:
15 minuuttia

Lainasummat:
1000 – 60 000 €

Maksuaika:
1 – 15 vuotta

Korkotaso:
4,19 – 20 %

Rahansiirto:
15 minuuttia

Lainasummat:
1000 – 60 000 €

Maksuaika:
1 – 15 vuotta

Korkotaso:
4,5 – 20 %

Rahansiirto:
15 minuuttia

Lainasummat:
500 – 70 000 €

Maksuaika:
1 – 15 vuotta

Korkotaso:
4,5 – 20 %

Rahansiirto:
15 minuuttia

Lainasummat:
500 – 50 000 €

Maksuaika:
1 – 15 vuotta

Korkotaso:
4,5 – 20 %

Rahansiirto:
15 minuuttia