Excel-budjetti perheelle

Excel-budjetti perheelle

Raha-asioiden suunnittelemisen helpotukseksi kannattaa harkita excel-budjetin tekemistä. Budjetti auttaa tietämään tarkalleen taloudellisen tilanteen sekä mihin rahaa kuluu ja mistä sitä tulee. Konkreettisen sekä tarkan tilanteen saa silloin kun budjetti suunnitellaan koko perheelle. 

Miten budjetti kannattaa tehdä?

Raha-asioiden suunnitteleminen on järkevää, ettei sen puute pääse yllättämään ennen palkkapäivää. Listasimme tähän tärkeimmät vinkit miten Excel-budjetti kannattaa tehdä ja mitä siihen kannattaa listata. Budjetti auttaa pitämään omasta taloudesta parempaa huolta.

Kuukausittaisten tulojen listaaminen säännöllisesti

  • Listaa ylös – palkka sekä muut mahdolliset etuudet mitä saat kuten esimerkiksi lapsilisä tai opintotuki
  • Kiinteät menot kuukausittain – esimerkiksi vuokra, puhelinlaksu, sähkö- ja vesilasku sekä säännölliset harrastukset
  • Vaihtelevat menot – ruokaostokset,  shoppailut jne. Vaihtelevat menot kannattaa aina laskea hieman yläkanttiin, jotta budjetti ei ylity äkillisten menojen tullessa

Muut menot sekä tulot

Laske budjettiin myös mukaan muut menot, jotka eivät ole säännöllisiä, kuten esimerkiksi vakuutusmaksut tai muut satunnaiset. Listaa myös epäsäännölliset tulot budjettiin, kuten veronpalautukset jne. 

Tulojen ja menojen välinen erotus

Lskemalla kaikkien tulojen sekä menojen välisen erotuksen, saat tietää miten paljon sinulle jää jäljelle ylimääräistä rahaa käytettäväksi joka kuukausi. Jäljelle jäävä summa kannattaa laittaa säästöön pahan päivä varalle tai äkillisien menojen kustantamiseen. 

Erillinen tili kiinteille menoille

On suositeltavaa luoda erillinen tili kaikille kiinteille menoille. Kannattaa laskea kaikki menot yhteen vuoden ajalta ja jakaa summa 12 osaan. Tällä laskutoimituksella saat selville miten paljon sinun pitää laittaa joka kuukausi rahaa säästöön erilliselle tilille. Tällä keinolla sinulla on erillisellä tilillä rahaa, jolla pystyt kustantamaan kaikki kiinteät menot. 

Kulutuksen arvioiminen

Kaikki turhat palvelut tai asiat, joita et tarvitse tai käytä kannattaa jättää pois. Esimerkiks lehtitilaukset tai kuntosalin jäsenyysmaksut. Miksi maksaisit näistä joka kuukausi, jos et edes niitä käytä? Kyseisen rahasumman voisi laittaa järkevästi säästöön ja käyttää johonkin oikeasti tarpeelliseen asiaan. 

Hintojen vertaileminen sekä kilpailuttaminen on säästämisen kannalta tärkeää. Tarkista kaikkien maksamiesi palveluiden hinnat ja tee kilpailutus maksuttomasti palveluntarjoajien sivuilta. Monesti löydät saman palvelun paljon halvemmalla kilpailutuksen avulla. 

Jos budjettisi näyttää siltä ettei se anna kovinkaan paljoa periksi, niin kannattaa miettiä olisiko mahdollista avoimissa luotoissa tai luottokorteissa käyttää maksuvapaita kuukausia. Maksuvapaita kuukausia ei kannata käyttää turhaan, sillä usein lainoissa varsinkin lopulta joudutkin maksamaan lainasta paljon enemmän, sillä maksuvapaiden kuukausien pitäminen ei ole ilmaista

Tee ainoastaa fiksuja ratkaisuja

Säästäminen aloitetaan tekemällä fiksuja ratkaisuja sekä päätöksiä. Esimeriksi jos maksat useita lainoja eri lainapaikoista, niin kannattaa miettiä olisiko paljon järkevämpää yhdistää laina yhdeksi isommaksi lainaksi. Näin säästät lainakustannuksissa. Useimmissa pienemmissä lainoissa joudut maksamaan jokaisesta erikseen korkoa ja lopulta lainan lopullinen summa on suurempi. 

Toinen fiksu ratkaisu voi koskea luottokortteja. Oletko koskaan vertaillut luottokortteja keskenään? Monesti vertailulla voit löytää paljon edullisemman luottokortin mitä nykyinen korttisi on. Luottokortteihin kannattaa myös harkita matkavakuutusta, sillä usein luottokortti on turvallisin tapa maksaa ulkomailla. Vakuutuksen ansiosta varkaus tapauksissa on paljon helpompi saada rahat takaisin kuin perinteisissä korteissa. 

Excel-budjetin tekeminen on helppoa, kuitenkin sen pitää olla realistinen. Budjetti auttaa suunnittelemaan kulutusta sekä tekemään parempia ja fiksumpia päätöksiä talouden ylläpitämiseksi. 

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.