Veroprosenttilaskuri
Veroprosenttilaskuri näyttää sinulle kuinka suuren osan palkasta joudut maksamaan Verottajalle. Syötä tarvittavat tiedot ja tarkista oma veroprosentti.
Miten veroprosenttilaskuri toimii?
Veroprosenttilaskuriin syötetään tietoja joiden perusteella laskuri ilmoittaa suuntaa antavan tuloksen mahdollisesta käteen jäävästä palkan osuudesta sekä arvioidusta veroprosentista. Laskuriin on syötetty vuoden 2024 verotustiedot ja se on pyritty määrittelemään mahdollisimman tarkasti. Näin ollen laskuria käyttämällä säästyt mätkyiltä.
Veroprosenttia laskettaessa on järkevää pohtia oma strategia. Haluatko maksaa pientä veroprosenttia ja pyrkiä saavuttamaan verotuksellisesti nolla tuloksen vai haluatko jättää esimerkiksi ensivuodelle palautuksia ja näin välttää mahdolliset velkkaukset veroseuraamuksilta, jos veroa oliskin maksettu liian vähän.
Veroprosenttilaskuria kannattaa käyttää
Veroprosenttilaskuria kannattaa ehdottomasti käyttää verokorttia suunniteltaessa. Laskurin avulla on helppo arvioida käteen jäävää osuutta palkasta ja samalla voit katsoa, kuinka paljon esimerkiksi palkankorotukset todellisuudessa vaikuttavat omaan talouteesi.
Tämä laskuri on tehty turvalliseksi siten, että se näyttää todellista korkeampaa veroprosenttia, koska monet laskurit netissä näyttävät liian alhaisia lukemia jotta käyttäjät pysyisivät tyytyväisinä.
Laskuri näyttää myös kokonaisveroasteen, jota moni palkansaaja ei ymmärrä. Veroprosentti on vain palkasta lähtevä ansiotulojen osuus, kun huomioidaan kunnallisvero, kirkollisvero, yle-vero ja lakisääteiset TyEL ja työttömyysvakuutusmaksut huomataan, että palkasta lähteekin paljon enemmän kuin pelkkä veroprosentti.
Verovähennykset joita ei ole otettu huomioon
Lopulliseen verotettavaan summaan vaikuttavat tietysti vuosiansioista tehdyt vähennykset, jotka ovat verottajan hyväksymiä. Osa vähennyksistä on automaattisia, mutta etenkin suuremmat vähennykset ovat sellaisia, jotka täytyy itse ilmoittaa verottajalle. Mahdollisia ansiotuloista tehtäviä vähennyksiä ovat:
- Tulonhankkimisvähennys
- Työeläke- ja merimieseläkevakuutusmaksut
- Työttömyysvakuutusmaksut
- Sairausvakuutuksen päivärahamaksu
- Ansiotulovähennys
- Perusvähennys
- Työtulovähennys
Näiden lisäksi verotuksessa on mahdollista vähentää myös asunnon ja työpaikan väliset matkakulut sekä ammattiyhdistysliikkeen tai sairauskassan jäsenmaksuvähennykset. Tarkemmat ohjeet verovähennysten tekemiseen löydät Verohallinnon sivuilta.