Kulutusluottojen korkokatto

Kulutusluottojen korkokatto

Koronatilanteen takia kesällä 2020 asettettiin kulutusluotoille väliaikainen 10 prosentin korkokatto. Koronan jatkuessa myös korkokattoa päätettiin jatkaa syyskuuhun 2021 asti. Kuitenkaan kyseinen lakimuutos ei koskea vanhojen lainojen korkoja, luottokortteja eikä osamaksurahoitusta. 

Miksi korkokattoa jatkettiin vuoteen 2021 asti?

Korkokaton tarkoitus on suojata koronavirusepidemian aikana talousvaikeuksiin joutuneita houkutukselta ottaa uusia korkeakorkoisia lainoja. Se asetettiin vähentämään velkaongelmia ja lisävelkaantumista. 

Korkokatto ei koske luottokortteja eikä osamaksusopimuksia

2021 jatkettu korkokatto toimii aiemman korkokaton tavoin, joten asetuksen ulkopuolelle jää luottokortit sekä osamaksusopimukset. Kyseisten luottojen korot voivat olla jopa korkeampia kuin kulutusluotoissa. Suosituimpien luottokorttien korko voi ylittää jopa 10 % ja osamaksujen korot voivat nousta reilusti yli 20 %. Osamaksujen sekä luottokorttien sijaan on suositeltavampaa kilpailuttaa laina ja saada kohtuullisen edullista lainaa pienellä korolla. 

Korkokatto ei vaikuta vanhoihin lainoihin

Korkokatto vaikuta aikaisempiin tehtyihin lainasopimuksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos laina on otettu ennen uuden korkokaton voimaan astumista, nii niissä korko pysyy entisellään. 

2021 korkokatto laskee vain sellaisten lainojen korot 10 prosenttiin, jotka on haettu lainsäädännön aikana. Lainsäädönnön ulkopuolelle jää myös sellaiset lainasopimukset jotka on solmittu vuoden 2020 aikana. Jos lainakuluissa haluaa säästää myös vuonna 2021, on suositeltavaa kilpailuttaa 2020 haetut lainat ja näin ollen maksaa vanat lainat uudella lainalla. 

Väliaikainen lain asettama korkokatto astui voimaan 2021 ja päättyy syyskuussa 2021. Tällä ajalla haettujen lainojen nimelliskorko ei voi siis ylittää 10 prosenttia. Korkokaton jatkuessa myös lainantarjoajien välinen kilpailu jatkuu kovana. Lainsäädännön aikana korkotasoa kannattaa seurata ja jos henkilö omaa hyvän maksukyvyn, on hänen mahdollista saada lainaa jopa alle 10 % korolla. 

Korkokatto voi vaikeuttaa pienituloisten lainansaantia

Vielä on hyvin vaikeaa sanoa millaisia vaikutuksia vuonna 2020 asetetulla korkokatolla tulee olemaan. Kuitenkin tilastojen perusteella korkokaton aikana pienituloisten lainansaanti voi olla huomattavasti hankalampaa. Kuitenkin jos henkilö omaa hyvät tulot, voi heidän osaltaan korkokattolla olla positiivinen vaikutus, sillä kulutusluottojen korot laskivat huomattavasti vuonna 2020. 

Voidaan siis olettaa, että korkokaton jatkuessa vaikutukset tulevat olemaan samanlaisia myös vuonna 2021. Kun korkokatto päättyy, voidaan olettaa että korkokato tulee nousemaan yli 10 prosentin. Tästä syystä kannattaa harkita lainojen kilpailutusta ennen korkokaton päättymistä. Lainan kilpailuttaminen on maksutonta eikä se sido vielä lainan ottamiseen. Kilpailuttamisen avulla lainatarjouksia voi rauhassa vertailla keskenään ja laskea pystyykö sen avulla säästämään selvää rahaa lainakustannuksissa. 

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.