Lainojen kilpailutus

Lainojen kilpailutus

Etsitkö edullista lainaa nopeasti helpolla hakemuksella? Lainojen kilpailuttamisen avulla voit saada yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia joita voit vertailla ja valita itsellesi edullisimman vaihtoehdon. Sortterin mukaan kilpailuttamisessa pankit sekä rahoituslaitokset kilpailevat lainastasi ja antavat sinulle edullisimmat lainatarjoukset.

Lainojen kilpailuttaminen on kokonaisuudessaan nopea sekä helppo prosessi. Sinun ei tarvitse kuin täyttää yksi hakemus jonka jälkeen saat ensimmäiset lainatarjoukset heti sähköpostiisi. Lainatarjouksien pyytäminen ei vielä sido sinua lainan ottamiseen. Vertailun sekä kilpailuttamisen avulla voit säästää rahaa jopa useita satoja euroja. 

Lainojen kilpailuttaminen yhdellä hakemuksella

Lainojen kilpailuttaminen tapahtuu täyttämällä yksi maksuton lainahakemus kilpailutuspalveluun.  Kilpailutuspalvelu välittää hakemuksesi useille pankeille sekä rahoituslaitoksille, jonka jälkeen saat ensimmäiset lainatarjoukset vertailtavaksi. 

Kilpailuttamisen avulla voit saada edullista lainaa jopa 60 000 euroon asti täysin ilman vakuuksia tai erillisiä takauksia. Lainanvälityspalveluiden käyttäminen on nopeaa sekä helppoa, sinun tarvitsee vain pyytää lainatarjoukset, vertailla niitä keskenään ja valita itselleen sopivin sekä edullisi vaihtoehto. 

Miksi laina kannattaa kilpailuttaa?

Nykypäivänä markkinoille tulee jatkuvasti uusia lainapalveluita, joten lainapaikkojen välinen kilpailu kasvaa. Tästä syystä lainapalvelut pyrkivät alentamaan lainojen kustannuksia, jotta ne pysyvät kilpailukykyisinä ja tarjoamaan asiakkailleen parhaimpia sekä edullisimpia lainatarjouksia. Tästä syystä on susositeltavaa tehdä lainojen kilpailuttaminen usein. Esimerkiksi vuosi sitten otettu laina voi olla paljon kalliimpi mitä nykypäivänä tarjolla olevat lainat. 

Lainojen kilpailuttamisen tärkeys kasvoi 2019 sekä 2020 annetun uuden korkokaton myötä. Vuonna 2020 uusi lakiuudistus määräsi ettei luottoja voi tarjota enää yli 10 % korolla. Kyseinen laki on voimassa 2020 loppu vuoteen asti. 

Mitä lainojen kilpailuttaminen maksaa?

Lainojen kilpailuttaminen on maksutonta eikä sen tekeminen itsessään sido vielä lainan ottamiseen. Lainatarjouksien pyytäminen ei siis maksa mitään ja sitoudut lainan ottamiseen vasta kun päätät hyväksyä lainatarjouksen. 

Lainojen kilpailuttamista voit hyödyntää myös jos sinulla on aikaisempia useita lainoja. Tässä tapauksessa yhdistät useat kalliimmat lainat yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. 

Vaatiiko lainojen kilpailuttaminen vakuuksia tai takaajia?

Ei vaadi, voit kilpailuttaa lainasi täysin ilman vakuuksia tai takaajia. Useimmat lainapalvelut myöntävät lainaa hakijoilleen ilman vakuuksia tai takaajia. Kuitenkin hakijan tulee täyttää lainapalvelun ehdot sekä vaatimukset jotta lainaa voi saada. 

Lainojen kilpailuttaminen ei vielä sido lainan ottamiseen

Jos päätät hyödyntää lainojen kilpailuttamista, se ei itsessään sido sinua vielä lainan ottamiseen. Voit pyytää yhdellä hakemuksella useilta pankeilta sekä rahoituslaitoksilta lainatarjouksia ja vasta kun päätät hyväksyä tarjouksen niin olet sitoutunut siihen. 

Lainatarjouksia voi tulla joko vähemmän tai enemmän, mitä enemmän saat tarjouksia niin sitä varmemmin löydät itsellesi edullisimman lainan. 

Mitä tarkoittaa lainan kilpailuttaminen?

Kun puhutaan lainan kilpailutuksesta, niin tarkoitetaan sillä käytännössä sitä, että hakija pyytää lainatarjouksia useilta lainapalveluilta. Tarjouksien pyytäminen ei sido vielä lainan ottamiseen, joten saatuasi lainatarjoukset voit huoletta vertailla niitä ilman kiirettä. Saatuasi lainatarjoukset on suositeltavaa tutustua jokaiseen tarjoukseen yksityiskohtaisesti sekä tarkasti. 

Tarjouksissa kannattaa vertailla tärkeimpiä asioita kuten todellista vuosikorkoa, kuukausierää sekä muita lainaan liittyviä ehtoja. Voit siist valita useista lainatarjouksista itsellesi parhaimman vaihtoehdon ja hylätä muut. Hakijalla on oikeus hylätä kalliit lainat sekä hyväksyä vain itselleen paras vaihtoehto. Lainatarjouksien hylkääminen on maksutonta joten hakijalta ei veloiteta siitä mitään erikseen. 

Lainojen kilpailuttaminen kannattaa tehdä aina lainasummasta riippumatta. Pienissäkin lainasummissa hinnoittelussa voi olla suuriakin eroja. 

Tärkeimmät asiat ennen lainan kilpailuttamista

Ennen lainan kilpailuttamista sekä hakemuksen täyttämistä on suositeltavaa miettiä millaiseen tarkoitukseen laina tulee sekä lainasumma ja laina-aika. Lainaa kannattaa hakea vain sen verran kun sitä tarvitsee. Suunnittele jo etukäteen lainan hakemista sekä tarkista millainen taloudellinen tilanteesi on. Taloudellinen tilanteesi kertoo millainen sinun maksukykysi on. Tärkeää on muistaa myös laskea miten paljon kuukaudessa pystyt lainaasi lyhentämään, jotta lyhennyksistä ei aiheudu myöhemmin ongelmia. 

Kun olet saanut mietittyä ja laskettua minkä verran pystyt lainaa kuukaudessa lyhentämään, niin osaat myös arvioida lainallesi sopivan takaisinmaksuajan. Jotkut lainapalvelut  tarjoavat sivuillaan lainalaskuria josta pystyt suoraan näkemään alustavasti eri lainasummille kuukausierät. Näet jokaiselle lainasummalle eri kuukausierät muuttamalla laina-aikaa. 

Käytännössä mitä pidemmän maksuajan valitset, niin sitä vähemmän lyhennät lainaa kuukausittain. Kolikolla on kuitenkin aina kääntöpuoli, sillä mitä pidemmän maksuajan valitset niin sitä suuremmaksi myös lainan kokonaiskustannukset kasvavat. Pidemmässä laina-ajassa lainalle ehtii kertymään korkoa sekä muita kustannuksia.

Lainan kilpailuttamisen tarkoituksena on se ettet joutuisi maksamaan lainastasi liikaa turhaa korkoja tai muita kustannuksia. Ennen lainan ottamista on suositeltavaa miettiä myös mihin tarkoitukseen laina tulee ja onko lainan ottaminen tilanteessasi pakollista. Lainasumman valitsemisen jälkeen voit siirtyä kilpailuttamaan lainasi ja löytämään itsellesi markkinoiden edullisimman lainan. 

Mitä hyötyä on kilpailuttaa laina?

Lainojen kilpailuttaminen on aina järkevää vaikka tarkoituksenasi olisi hakea pientä pikalainaa tai suurempaa joustoluottoa. Vaikka tarvittava lainasumma olisikin vain 100 euroa, niin lainoissa voi siltikin olla kymmenien eurojen eroja. Jos taas puhutaan suuremmista 5000 euron kulutusluotoista, niin kilpailuttamisen avulla voidaan säästää jopa tuhansia euroja rahaa. 

Mitä suurempi tarvittava lainasumma on, niin sitä enemmän säästät rahaa kilpailuttamisen avulla. Olipa kyseessä pieni tai suuri lainasumma, niin kilpailuttaminen on aina järkevää. Kokemuksien perusteella kilpailutusta käyttäneet hakijat ovat saaneet siitä rahallista hyötyä löytämällä edullisimman lainan. 

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.