Lainan nostokulut

Lainan nostokulut

Lainojen nostokuluissa voi olla suuria eroja luotonantajien välillä. Tämän takia lainanottajan pitää muistaa kiinnittää huomio myös nostokuluihin, sillä ne muodostuvat useimmista erilaisista maksuista. Nostokulut veloitetaan nimensä mukaisesti silloin kun lainaa ollaan nostamassa. Joustoluotto on yleisin lainatuote jossa lainan nostamisesta pitää maksaa erillinen palkki, sillä joustoluotto ei yleensä nosteta yhdellä kerralla tilille. 

Mistä lainan nostokulut koostuvat?

Lainan nostokulut muodostuvat useimmista eri maksuista. Näihin maksuihin kuuluu esimerkiksi lainan avausmaksu, järjestelypalkkio ja toimitusmaksu. Nämä maksuut sekä niiden summat vaihtelevat luotonantajien välillä, joten niihin kannattaa tutustua huolellisesti jo ennen lainan ottamista. 

Kannattaa tarkasti perehtyä siihen mitä kuluja lainan nostamisesta aiheutuu. Nostokulut voivat nostaa myös lainan todellista vuosirkorkoa. Tämä johtuu siitä, että lainan todellinen vuosikorko sisältää nimelliskoron sekä kaikki muut lainasta perittävät kulut ja jos jokin kulu on korkea, niin automaattisesti se nostaa myös lainan todellista vuosirkorkoa. 

Onko lainaa mahdollista saada ilman nostokuluja?

Yleensä kaikki lainat ja luotot sisältävät jonkinlaisen nostokulun. Lainamarkkinoiden kasvaessa netistä löytyy myös lainanmyöntäjiä joiden kautta lainaa voi nostaa ilman nostokuluja. Jotkut lainapaikat haluavat antaa hyviä etuja uusille asiakkaille ja tarjota heille ensilainaa ilman nostokuluja. Tässä tarjouksessa kannattaa kuitenkin huomioida, että se koskee usein vain ensimmäistä nostoa. 

Nostokuluton ensilaina koskee vain joustoluottoja, sillä kyseisessä lainatuotteessa lainaa nostetaan tilille oman tarpeen mukaan. Usein nostokuluttomaan ensilainaan on määritelty myös jokin tietty euromäärä mitä ei saa ylittää. Jos kyseisen tarjouksen haluaa hyödyntää, kannattaa nostaa lainaa tilille vain sen verran mitä kyseinen etu sallii. 

Lainasivustot ilmoittavat nostokulut yleensä erilaisilla tavoilla. Jotkut ilmoittavat sen prosenttimääräisesti ja toiset taas euromääräisesti. Lainasta perittävät nostokulut vaihtelevat luotonantajan mukaan 0 eurosta jopa pariin sataan euroon  asti.  Usein lainojen nostokulut ovat kuitenkin kohtuullisia, kuitenkin ne kannattaa muistaa huomioida jotta tietää miten paljon laina tulee maksamaan. 

Laina voi sisältää vain yhden nostokulun

Jotkut netissä toimivat lainapaikat veloittavat asiakkailta nostokulut vain yhden kerran. Tämä etu on käytössä vain harvoissa lainapaikoissa. Käytännössä kun nostat joustoluottoa omalle tilille, maksan vain yhden kerran nostokuluja. Kun teet seuraavia nostoja sinulta ei peritä siitä enää erikseen nostokuluja. Tätä ominaisuutta voi kutsua eduksi, sillä sen avulla on mahdollista säästää rahaa. 

Sisältääkö kaikki lainatuotteet nostokuluja?

Kaikki lainatuotteet ei sisällä nostokuluja. Nostokuluja peritään usein vain joustoluotoissa. Harvinaisemmissa tapauksissa myös muut lainatuotteet voivat sisältää tämän kulun, esimerkiksi asuntolainasta voidaan veloittaa nosto hetkellä erillinen veloitus lainan nostamisesta. 

Onko kaikilla luotonantajilla samat nostokulut?

Kaikki lainanmyöntäjät määrittelevät lainoilleen omanlaisen nostokulun, joten niissä voi olla suuriakin eroja. Tästä syystä ennen lainan hakemista on suosisteltavaa hyödyntää maksutonta lainavertailua joka auttaa hahmottamaan mitä kaikkia kustannuksia laina sisältää. 

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.