Lainan todellinen vuosikorko

Lainan todellinen vuosikorko

Monelle lainanhakijalle todellinen vuosikorko voi kuullostaa vieraalta termiltä. Käymme tässä oppaassa läpi mikä on todellinen vuosikorko sekä mistä se muodostuu ja miten se lasketaan.

Todellinen vuosikorko kertoo lainan kokonaiskustannukset

Lainan hakijalle ilmoitetaan yleensä lainan korko sekä todellinen vuosikorko. Moni hakija voi sekoittaa kyseiset termit keskenään eikä välttämättä ymmärrä niiden tärkeyttä. Mitä todellinen vuosikorko kertoo ja miten se eroaa lainan korosta? 

Mitä todellinen vuosikorko tarkoittaa ja mitä se sisältää?

Todellinen vuosikorko eroaa tavallisesta lainan korosta siten, että se sisältää lainan kaikki kustannukset. Eli voidaan sanoa, että lainaan sisältyvät kulut on vain muutettu koroksi. 

Todellinen vuosikorko sisältää: 

  • Lainan käsittelykulut
  • Mahdolliset avaus- ja palvelumaksut
  • Takaisinmaksun yhteydessä perittävät ilmoituskulut

Eli kokonaisuudessaan todellinen vuosikorko ilmoittaa lainan koron, jos lainasumma ei sisältäisi muita kuluja. Esimerkiksi joistain paikoista on mahdollista hakea pikavippiä tekstiviestillä joka voi korkeimmillaan maksaa jopa 6 euroa eikä kyseistä kustannusta ole välttämättä mainittu lainaehdoissa, joten tästä käy ilmi se ettei se tule ilmi lainan nimellisessä korossa.

Monesti esimerkiksi pikavippien osalta niiden muutaman euron palvelumaksut voivat tuntua mitättömän pieneltä. Kuitenkin kannattaa kiinnittä huomio siihen, että kyseisten kustannuksien kasvaessa voi lainasumma kasvaa todella suureksi ja jopa kalliimmaksi kuin esimerkiksi joustoluotto. 

Laske aina vuosikorko ennen lainan ottamista

Kuluttajasuojalaki sekä Eu-direktiivi määräävät, että kaikkien kulutusluottoja tarjoavien sekä muita lainatuotteita myöntävien yrityksien pitää ilmoittaa lainan todellinen vuosikorko samalla tavalla. 

Kyseinen sääntö on kuluttajien kannalta positiivinen, sillä se auttaa vertailemaan lainoja sekä kertoo niiden mahdolliset piilokustannukset. Kuitenkin jotkut lainanmyöntäjät eivät määräyksestä huolimatta ilmoita lainan todellista vuosirkorkoa oikealla tavalla. 

Todellisen vuosikoron ideana on siis kertoa lainan kokonaiskustannukset, jossa kokonaiskustannukset muutetaan vuotuiseksi koroksi.Kyseinen laskentatapa ei kuitenkaan ole se olennaisin asia, siinä tilanteessa kun laina maksetaan maksuaikataulun mukaisesti kokonaisuudessaan pois. 

On suositeltavaa tehdä maksuton ja puolueeton lainavertailu. Sen avulla löydät kalliiden lainojen sijaan halvemman vaihtoehdon itsellesi. 

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.