Mitä tehdä jos on liikaa osamaksuja

Mitä tehdä jos on liikaa osamaksuja

Valitsetko usein maksutavaksi pankkisiirron sijaan osamaksun? Osamaksu voi kuullostaa helpolta tavalta maksaa jokin tuote tai palvelu silloinkin kun omat rahat eivät riitä. Osamaksujen ottaminen on nykyään niin helppoa, että ongelmaksi voi koitua niiden takaisinmaksaminen. Pahimmillaan osamaksut voivat ajaa ihmisen velkakierteeseen. Listasimme tähän vinkkejä miten voit korjata virheesi ja päästä osamaksu kierteestä pois. 

Osamaksu ei ole aina järkevin vaihtoehto

Oikein käytettynä osamaksu on nopea sekä helppo maksutapa. Sitä voi hyödyntää niin autokapassa kuin vaateostoksilla. Joskus jopa osamaksu voi olla ainoa vaihtoehto maksaa pakolliset hankinnat. Esimerkiksi suurperheessä voi tulla eteen yllättäviä sekä pakollisia kustannuksia, joista ei selviydy ilman osamaksua. 

Vaikka osamaksu kuullostaakin helpolta sekä yksinkertaiselta, kuitenkin pahimmillaan jos avoimia osamaksuja on useita, voi ne päästä kasaantumaan, jollon niiden maksaminen on vaikeampaa. Useimmissa osamaksuissa niiden lyhentäminen tapahtuu joka kuukausi laskuun merkityllä minimisummalla. Toki osamaksu on mahdollista maksaa myös kokonaan kerralla pois.

Miten päästä eroon osamaksu kierteestä?

Osamaksu kierteestä on mahdollista päästä pos, kunhan muistaa tehdä muutaman pienen muutoksen. Jos vanhojen maksujen tai laskujen lyhentäminen tuntuu hankalalta, kannattaa harkita yhdistelylainaa. Yhdistelylainan avulla maksat useiden kalliiden osamaksujen kustannuksien sekä korkojen sijaan vain yhden lainan kuluja. 

Seuraavaksi listaamme tärkeimmät pienet muutokset jota voit tehdä elämässäsi, ettei osamaksut ota liikaa otetta. 

  • Pyri vähentämään turhaa kulutusta. Jos sinun tarvitsee ostaa jotain, niin shoppaile verkkokaupan sijaan fyysisesti kivijalkaliikkeissä. Sillä useimmissa verkkokaupoissa on paljon helpompi valita maksutavaksi osamaksu. Yritä välttää turhaa nettishoppailua ja asioi mieluummin liikkeissä. 
  • Maksa kaikki osamaksut yhdellä kertaa pois. Hae yhdistelylainaa ja maksa kaikki kalliit osamaksut yhden edullisemman lainan avulla. 
  • Jos osamaksulla maksaminen on välttämätöntä, tutustu tarkasti osamaksun ehtoihin, kuluihin sekä korkoon ennen sen ottamista. Useimmissa osamaksuissa korko voi olla yllättävän korkea. 

Näiden asioiden lisäksi on todella tärkeää pitää oma talous mahdollisimman tasapainoisena. Pyri budjetoimaan menot ja tulot sekä niiden välinen suhde. Sen avulla pysyt kartalla miten paljon kuukaudessa sinulla jää ylimääräistä rahaa. Budjetointi on hyvä tapa jonka avulla on helpompi ennakoida mahdolliset yllättävät menot. Aseta itsellesi jokin tietty summa minkä laitat aina sukan varteen joka kuukausi. 

Muista tehdä maksuton lainojen kilpailutus

Tuntuuko sinusta, että kalliita osamaksuja on kasaantunut liikaa etkä selviä niiden maksamisesta? Yhtenä hyvänä keinona voi miettiä hakevansa yhdistelylainaa. Usein yhdistelylainan korko ja kustannukset ovat paljon edullisemmat mitä osamaksuissa. Saatuasi yhdistelylainan, maksa sillä kaikki osamaksut kerralla pois.