Miten rahoittaa auto?

Miten rahoittaa auto

Suomessa auton omistaminen on usein välttämätön asia ja joissain tilanteissa auton ostaminen voi vaatia erillistä rahoitusta. Mietitkö uuden auton ostamista tai nykyisen kulkuneuvon päivittämistä uudempaan? Harvemmin auton ostamiseen pystytään käyttämään omia säästöjä, sen takia listasimme tähän yleisimmät rahoitusvaihtoehdot auton hankintaan.  

Auton rahoittaminen autolainalla

Autolaina on yleisin tapa rahoittaa auton ostaminen. Autolainaa on mahdollista saada vakuudettomana sekä vakuudellisena. Vakuudellisiin autolainoihin ei ole suositeltavaa laittaa muuta omaisuutta kuin hankittava auto, sillä jos lainan maksaminen tuottaa ongelmia niin ei ole vaaraa menettää esimerkiksi pantattua mökkiä tai asuntoa. 

Jos valitset rahoitusvaihtoehdoksi lainan, niin yleensä vakuutena toimii auto. Useimmat autoliikkeet tarjovat auton ostoa rahoituksella, käytännössä siis maksat auton lainalla. Autoliikkeiden tarjoaman lainan lisäksi voit myös hakea ainoastaan lainaa auton käsirahaan. 

Netissä tarjolla olevia rahoitusvaihtoehtoja kannattaa aina vertailla ennen niiden ottamista. Joskus autoliikkeestä saatu rahoitustarjous voi olla jopa kalliimpi vaihtoehto kuin se että ottaisit autolainan joltain toiselta tarjoajalta. Tilanteessa jossa sinulla on jo ennestään useita avoimia lainoja, niin voi olla järkevää miettiä lainojen yhdistämistä, jolloin maksat vain yhden lainan kulut. 

Uuden auton ostamisen sijaan voit harkita käytetyn auton ostamista, mutta usein niihin ei ole mahdollista saada autorahoitusta, varsinkin jos ostat käytetyn auton yksityiseltä myyjältä. Jos tarvitset rahoitusta käytetyn auton ostamiseen, voi edullinen ja matalakorkoinen kulutusluotto olla hyvä vaihtoehto. 

Autolainan hyvät ja huonot puolet

Autolaina ottamisessa voi esiintyä myös joitain huonoja puolia. Kannattaa huomioida se, että jos päätät rahoittaa auton lainalla niin yleensä auton kokonaishintaan lisätään lainan kulut, joten loppupeleissä se on kalliimpi vaihtoehto kuin auton ostaminen käsirahalla. 

Autolainan hyvänä puolena pidetään sitä, että auton saa usein käyttöönsä heti. Jos haluat maksaa autosi säästöillä, voi säästäminen viedä enemmän aikaa. Tarjolla olevien autolainojen hinnoissa voi olla suuriakin eroja, tästä syystä on tärkeää muistaa vertailla lainat ennen niiden ottamista. Vertailun tekeminen on maksutonta ja näet nopeasti mikä autolaina olisi sinun tarpeisiisi edullisin. 

Lainaa kannattaa hakea vain todelliseen tarpeeseen sekä oman maksukyvyn arvioiminen on tärkeää. Tämä estää sen ettet joudu maksuvaikeuksiin liian ison lainan takia. Useimmat uuden auton hankkijat ottavat lainaa sen rahoittamiseen, joten autolainan ottamista ei kannatta pelätä. 

Kun tarvitset lainaa auton hankkimiseen, voit hyödyntää seuraavia vinkkejä: 

  • Käytä riittävästi aikaa itsellesi sopivan auton löytämiseen
  • Jos tarkoituksena on ostaa käytetty auto, muista tehdä kuntotarkastus
  • Muista neuvotella auton hinta sopivaksi 
  • Vertaile edulliset autolainat ennen auton ostamista 
  • Hae lainaa ja valitse edullisin lainatarjous

Auton rahoittaminen omilla säästöillä

Suositeltavaa on aina miettiä pystyisikö auton rahoittamaan omilla säästöillä. Jos tarkoituksena on hankkia uusi auto säästöillä, kannatta huomioida, että tilille jäisi vielä rahaa pahan päivän varalle. Voi olla myös järkevää rahoittaa auton ostaminen osittain omilla säästöillä, sillä mitä vähemmän joudut ottamaan lainaa niin sitä lyhyempi laina-aika ja alhaisemmat kokonaiskustannukset lainasta muodostuu. 

Auton ostaminen säätöillä sisältää paljon hyviä puolia, esimerkiksi tässä vältyt ylimääräisiltä kustannuksilta. Lainan korko voi olla alhainen, kuitenkin se kerryttää aina ylimääräisiä kustannuksia kuten esimerkiksi tilinhoitomaksun, avausmaksun sekä korkokulut. 

Autolainaa hakiessa kannattaa muistaa huomioida minkälainen todellinen vuosikorko siinä on. 

Auton ostaminen säästöillä ei ole aina mahdollista, kuitenkaan sen takia auton ostamista ei kannata lykätä. Jotkut työpaikat voivat vaatia hakijoiltaan autoa tai työmatkojen kulkeminen ei ole mahdollista julkisilla. Oman auton omistaminen voi säästää aikaa sekä rahaa, tämän takia auton ostaminen rahoituksella voi olla järkevää. 

Auton hankkiminen leasingilla

Auto on mahdollista saada käyttöön myös leasing vaihtoehdolla. Leasingilla saat auton vuokrattua määräaikaisesti pidemmäksi aikaa. Leasingin autoissa kustannukset on usein ilmoitettu etukäteen ja sopimus sisältää auton määräaikaishuollot. Leasingissa etuina pidetään myös sitä, että auto on usein aina uusi sekä hyvässä kunnossa, koska sopimukset kestää yleensä vain 2 – 5-vuotta. 

Leasing vaihtoehto ei kuitenkaan sovellu kaikille, varsinkaan sellaisille jotka käyttävät autoa paljon. Useimmissa leasing-sopimuksissa on ilmoitettu jokin enimmäiskilometrimäärä, jonka autolla saa vuodessa ajaa. Tämän lisäksi leasing auto ei koskaaan siirry omaan omistukseen, ellei sopimukseen ole kirjattu lunastus mahdollisuutta. Leasing voi myös tulla pidemmällä aikavälillä kalliiksi, sillä autosta pitää maksaa vuokraa joka kuukausi niin kauan kuin se on käytössä, kun taas esimerkiksi autolainan maksaminen loppuu jossain vaiheessa.