Kuinka paljon saan lainaa?

Kuinka paljon saan lainaa

Ennen lainan hakemista voi mieleen tulla kysymys: kuinka paljon saan lainaa? Lainan saaminen edellyttää monia asioita sekä sen saaminen riippuu useimmista eri tekijöistä. Ensinnäkin se mihin tarkoitukseen laina tulee. Onko tarkoituksena hakea asuntolainaa, pikavippiä vai kulutusluottoa. Asuntolainan hakemiselle edellytetään tiukemmat perusteet kuin esimerkiksi pikavipeille. Yleisesti haettuun lainasummaan vaikuttaa lainanhakijan tulot ja menot, tulojen välinen suhde sekä mahdolliset tarvittavat takaajat tai vakuudet. 

On suositeltavaa ennen hakemista tehdä kattava lainavertailu, jotta varmistutaan edullisen lainan saamisesta.

Mistä asiat vaikuttavat lainasumman suuruuteen? 

Yleisin asia, jota lainaa hakiessa haluaa tietää, on se miten paljon lainaa on mahdollista saada. Kuitenkaan siihen kysymykseen ei ole tarkkaa selkeää vasstausta, sillä saatavaan lainasummaan vaikuttaa useampi tekijä. Esimerkiksi tärkeimpiä asioita, jota rahalaitokset tai pankit halauvat tietää on lainanhakijan taloudellinen tilanne sekä tulot. Lainapaikka josta päättä hakea lainaa vaikuttaa myös suuresti lainasumman kokoon.

Eri lainojentarjoajilla on erillaiset määrittelyt lainanhakijoiden maksukyvyn suhteen. Paras tapa selvitykseen on tehdä hakemus lainavertailupalvelussa, jotta yhden tarjouksen sijaan saa useamman tarjouksen.

paljonko lainaa on mahdollista saada? 

Erityisesti lainaa hakiessa on suositeltavaa kiinnittää huomiota tulojen ja menojen suhteeseen. Vaikka hakija saisikin 5000 euron palkkaa kuukaudessä, ei se takaa hänelle vielä suurta lainasummaa jos kaikki kuluvat eikä säästöön jää mitään. Kun taas esimerkiksi henkilö, joka tienaa 1500 euroa kuukaudessa voi saada paljon helpommin ja edullisemmin lainaa, jos hänen kulujen ja menojen suhde on tasaisempi. 

Lainan saantiin vaikuttaa myös lainanhakuhetkellä olevat aikaisemmat lainat, maksuhistoria sekä luottotiedot. Myös työsopimuksella sekä asumismuodolla on iso merkitys myönnettyyn lainasummaan. Omistusasunto sekä vakituinen työpaikka parantavat lainanhakijan lainan saamis mahdollisuuksia. 

Usein myös historia lainantarjoajien kanssa voi vaikuttaa siihen paljonko lainaa voi saada. Joissakin lainapaikoissa voidaan tarjota pitkäaikaisille ja luotettaville vakiasiakkaille lainaa paremmilla ehdoilla kuin uusille asiakkaille. Jotkut pankit haluavat myös tietää asiakkaan rahatilanteen säätöjen osalta, varsinkin jos haetaan asuntolainaa. Omalla aikaisemmalla lainahistorialla voi olla suuri merkitys lainapäätökseen. Esimerkiksi jos asiakkaalla on useimpia lainoja alla, voi pankki katsoa rahan käytön olevan jollakin tavalla holtitonta. Vaikka asiakkaalla ei aikasempia maksuhäiriömerkintöjä olisikaan. 

Miten lainasumma määritellään?

Usein lainaa haettaessa voi mielessä olla vain ajatus siitä, että lainaa haetaan niin paljon kuin pankki sitä myöntää. Tällä menetelmällä ei yleensä pääse kovin pitkälle, tärkein asia on ajatella ottavansa sen verran lainaa että takaisinmaksu ei tuota taloudellisia ongelmia. 

Kiinteä korkoisilla lainoilla korkotaso on aina sama, kuitenkin joissakin kulutusluotoissa korkotaso riippuu asiakkaan maksukyvystä tehtävästä riskiarviosta.

Lainasumman suuruutta ei kannata kokonaan jättää pankin tai rahoituslaitoksen mietittäväksi, vaan on suositeltavaa itse tehdä realistinen arvioi omasta taloudellisesta tilanteesta sekä sen hetkisestä maksukyvystä. Miten suuren lainasumman pystyy maksamaan ilman ogelmia? Jääkö lainan takaisinmaksun sekä muiden pakollisten menojen maksamisen jälkeen rahaa viellä riittävästi säästöön? Liian suuri lainasumma voi aiheuttaa vakavan taloudellisen ahdingon ja pahimmassa tapauksessa luottotietojen menettämisen. 

Monilla pankeilla tai rahoituslaitoksilla ei ole erikseen etukäteen määritelty tiettyä tulorajaa, jonka lainanhakijalta edellytetään ennen lainan saamista. Lainahakemukset käsitellään aina henkilökohtaisesti, tästä syystä ei ole mahdollista sanoa etukäteen mistä pankista saa helpoiten lainaa. 

Lainan saamisen edellytykset

Saatavan lainasumman lisäksi voidaan miettiä sitä mitä vaatimuksia lainanhakijalle on asetettu. Yleisesti kuka tahansa voi hakea lainaa, mutta kaikille sitä ei kuitenkaan myönnetä. Jokaisella lainantarjoajalla on omat määritelmät ja asetukset siitä ketä lainaa voi saada. Tämän takia ei ole mahdollista antaa tarkkaa listausta siitä mitä vaatimuksia lainanhakijan pitää täyttää saadakseen lainaa. Kuitenkin on olemassa yleisimpiä asioita jav vaatimuksia, jotka jokaisen lainanhakijan pitää täyttää.

Yleisimmät asiat ovat:

 ikä:
Lainanhakutilanteessa hakijan tulee olla täysi-ikäinen 18-vuotias tai sitä vanhempi. Suomen laki määrää, että alaikäisille ei voida lainaa myöntää.Joillekkin lainapaikoille ei kuitenkaan riitä, että hakija täyttää täysi-ikäisyyden ehdon, vaan joillakin alaikäraja voi olla korkeampi. Yleisin korkea ikäraja on 25 vuotta. Jotkut lainapaikat määrittelevät myös yläikärajan lainoilleen, joka on vaihtelevasti 65-75 vuotta. Lainantarjoajat kuitenkin tekevät päätökset aina tapauskohtaisesti. 

Tulot:

Useimmat lainantarjoajat edellyttävät lainanhakijalta säännöllisiä tuloja.Säännöllisiksi tuloiksi palkan lisäksi lasketaan työttömyyskorvaus tai muu eläke, kunhan korvaukset ovat säännöllisiä. Jos lainan hakeminen tapahtuu eri pankista kuin mistä tulot tulevat tilille, niin usein lainantarjoaja vaatii erilisiä todisteita siitä. 

Asuminen:

Hakijalla tulee olla vakituinen osoite Suomessa sekä aikaisempi ulkomailla oleskelu voi vaikuttaa hyväksytyn hakemuksen saamiseen. Usein hakijalta vaaditaan, että hän on asunut Suomessa vähintään vuoden ennen lainahakemuksen tekemistä. Vaatimus Suomessa asumiseen liittyy luottotietojen tarkistamiseen. Jos hakija on asunut ulkomailla pidempään ennen lainan hakemista, ovat henkilön luottotiedot tyhjät siltä ajalta. Se estää lainanantajaa varmistamasta hakijan maksukyvyn. Jokainen tilanne vaihtelee luotonantajien mukaan sekä on tapauskohtaista. 

Luottotiedot: 

Lainan saamiseen edellytetään myös puhtaita luottotietoja. Käytännössä se tarkoittaa ettei hakijalla saa olla aikaisempia maksu- tai luottohäiriömerkintöjä eikä aikaisempaa perittävää velkaa saa olla avoinna. 

Pankkitili: 

Useimmat lainanmyöntäjät vaativat, että hakijalla on suomalainen pankkitili. Jos lainahakemus päätetään täyttää netissä, henkilöllisyyden todentamiseen vaaditaan usein verkkopankkitunnuksia tai muuta vastaavaa tapaa. Joissakin paikoissa voi kuitenkin henkilöllisyyden todentamiseen riittää pelkkä sosiaaliturvatunnus. 

Ennen lainan hakemista 

Ennen lainan hakemista, pitää olla varma siitä että taloudellinen tilanne on kunnossa ja se kestää lainan ottamisen. 

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.