Luottotietojen tarkistus ilmaiseksi

Luottotietojen tarkistus ilmaiseksi

Etkö saanut lainaa maksuhäiriömerkintöjen takia? Useimmat lainantarjoajat tarkistavat lainaa haettaessa hakijan luottotietojen tilanteen rekisteristä. Luotonantajien toimesta tehdyt luottotarkistukset ovat automaattisia eikä hakijan tarvitse kuin huolehtia puhtaista luottotiedoista. Joissakin tilanteissa henkilön tulee olla oma aloittteinen, varsinkin jos luottotiedot halutaan tarkistaa omasta tahdosta. Yleisimmät tilanteet luottotietojen tarkistukselle on vuokra-asunnon hakeminen tai lainan takauksen hakeminen jonkun säätiön kautta. Kirjoitimme helpot ohjeet, joiden avulla luottotiedot voidaan tarkistaa. 

Voiko luottotiedot tarkistaa maksuttomasti? 

Yksityöshenkilön on mahdollista tarkistaa omat luottotiedot ilmaiseksi lain nojalla. Sinun on siis mahdollista käyttää lain mukaista tarkistusoikeuttasi, josta näet maksuttomasti mitä merkintöjä sinusta on luottorekisterissä. Rekisteristä on mahdollista nähdä samalla mahdolliset voimassa olevat  maksu- tai luottohäiriömerkinnät sekä aikaisemmat poistuneet merkinnät. 

Luottotietoja on siis mahdollista kysyä kerran vuodessa maksuttomasti, ylimääräisistä luottotietojen kysymisistä veloitetaan ylimääräinen maksu. 

Jos luottotietojen tarkistusta tarvitaan lainan hakemiseen, suosittelemme aloittamaan maksuttoman lainavertailun, jossa luottotietojen tarkistus tapahtuu automaattisesti lainahakemuksen lähettämisen jälkeen. 

Kenen on mahdollista tarkistaa luottotiedot? 

Kaikilla yksityishenkilöillä on oikeus tarkistaa omat luottotiedot rekisteristä. Luottotiedot on mahdollista tarkistaa maksuttomasti kerran vuodessa. Luottotietoja ei ole mahdollista tarkistaa toisen henkilön puolesta ilman laissa määriteltyä pätevää syytä. Toisen henkilön luottotietoja ei ole mahdollista tarkastaa ilman perusteltua syytä tai suostumusta. Vuokranantajan on mahdollista tarkistaa tulevan vuokralaisen luottotiedot. Vuokranantajalla tulee olla kuitenkin kirjallinen suostumus vuokralaiselta.

Mitä tietoja luottorekisteristä näkee? 

Luottotietojen rekisteristä haetaan usein tietoja mahdollisista maksuhäiriömerkinnöistä, kuitenkin rekisteristä on mahdollista saada muitakin tärkeitä asioita. Esimerkiksi luottotiedoista näkee sen kenelle kyseisiä tietoja on luovutettu viimeisen 12 kuukauden aikana sekä mistä rekisteriin kirjatutu tiedot ovat peräisin. 

Luottotiedoista näkee maksuhäiriömerkintöjen lisäksi kirjattujen merkintöjen ajankohdan ja syyn. Tietoihin on lisätty myös merkintöjen voimassaoloaika. Jos henkilöllä ei ole maksuhäiriömerkintöjä, voi hän käyttää rekisteriä todisteena puhtaista luottotiedoista esimerkiksi asuntoa tai lainaa hakiessa. 

Luottotietojen tarkistaminen on järkevää tehdä tasasin väliajoin, silloin siitä jää itselleen todiste. Vuokrattaessa asuntoa kopio on mahdollista toimittaa suoraan vuokranantajalle ilman erillisiä välikäsiä. 

Näin tarkastat luottotiedot ilmaiseksi

Suomessa  luottorekisteriä ylläpitää Suomen Asiakastieto Oy, jonka tietoihin luottomerkinnät perustuvat. Yksityishenkilön on mahdollista tarkistaa luottotiedot kahdesta eri luttorekisteristä ilmaiseksi. Luottorekisteriä ylläpitää Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode Finland Oy. Jos luottotietojen tarve on kiireellinen, niin on suositeltavaa tehdä pyyntö ajoissa, sillä vastauksen saaminen voi viedä aikaa. Kun luottotietoja tarvitaan heti, on mahdollisuus turvautua maksullisiin palveluihin, joiden toiminta on nopeampaa. 

Luottotietojen pyytäminen Suomen Asiakastieto Oy:stä 

Suomen Asiakastieto Oy:stä on mahdollista pyytää luottotietoja muutamalla eri vaihtoehdolla. 

Luottotietoja on mahdollista pyytää:

  • Sähköpostilla

Kun haluat tarkastaa luottotietosi sähköpostin avulla, lähetä vapaamuotoinen kirjallinen hakemus sähköpostiosoitteeseen omatieto@asiakastieto.fi. Liitä hakemukseen oma henkilötunnus, kotiosoite, allekirjoitus sekä nimenselvennys ja kopio henkilöllisyystodistuksesta. Vastauksen saat sähköpostiisi, kun kirjaat sähköpostiosoitteesi hakemukseen. 

  • Postitse 

Jos hakemus halutaan toimittaa postitse, lähetä vapaamuotoinen kirjallinen pyyntö samoilla edellämainituilla liitteillä osoitteeseen Hermannon rantatie 6, 00580 Helsinki. 

Vaihtoehtoisesti voit käydä paikan päällä Suomen Asiakastieto Oy:n palvelupisteellä Hermannon rantatiellä. Palvelupiste on avoinna arkisin 13-15. Muista ottaa mukaasi henkilöllisyystodistus joko ajokortti tai passi. 

Vapaamuotoisen hakemuksen sijaan voit käyttää myös Suomen Asiakastieto Oy:n sivuilta löytyvää valmista lomaketta. Tulostuksen ja täyttämisen jälkeen lähetä hakemus yllä mainittuun osoitteeseen ohjeiden mukaisesti. 

Luottotietojen tarkastus Bisnode Finland Oy:stä

Luottotietoja on mahdollista pyytää Suomen Asiakastieto Oy:n lisäksi myös Bidnode Finland Oy:stä. Bisnodella on käytössään kätevä sähköinen palvelu, jonka kautta luottotietojen tarkastus on helppoa. Luottotietojen tarkastus Bisnode Finland Oy:ltä on mahdollista myös postitse. Täytä hakemus kirjallisesti, jonka jälkeen voit lähettää sen postin tai faxin kautta yrityksen osoitteeseen. 

Bisnode Finland Oy on henkilöluottorekisteri, joka palvelee osoitteessa Kumpulantie 3, 00520 Helsinki. 

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.