Miten parantaa luottokelpoisuutta

Miten parantaa luottokelpoisuutta

Pankit sekä rahoituslaitokset tekevät päätöksen siitä voiko hakijalle myöntää lainaa. Lainapäätöksen hyväksymisen tärkeimpänä kriteerinä on hakijan luottokelpoisuus. 

Jokainen lainaa tarvitseva haluaa varmistua siitä, että hänen lainahakemuksensa saa myöntävän päätöksen. Luottokelpoisuuden tärkeys kasvaa varsinkin vakuudettomissa pikalainoissa. Lainaa myöntävä pankki tai rahoituslaitos hylkää usein hakemukset silloin jos asiakkaalla on maksuhäiriömerkintöjä. 

Useimmat hakijat voivat miettiä, että miten parantaa luottokelpoisuutta? Tästä syystä tämä arikkeli käsittelee tarkasti luottokelpoisuuden parantamiseen vaikuttavia tekijöitä. 

Takaisin tullut hylätty hakemus voi nostaa niskakarvat pystyyn, sillä siihen käytetty aika on käytännössä mennyt hukkaan. Tutustumalla luottokelpoisuuteen vaikuttaviin tekijöihin, voi sinulla olla suurempi todennäköisyys saada hyväksytty lainahakemus.  

Mitä tarkoittaa luottokelpoisuuden parantaminen?

Luottokelpoisuus tarkoittaa yksityishenkilön tai yrityksen kykyä suoriutua taloudellisista velvotteista. Lainapuolella tämä seikka tarkoittaa velanmaksukykyä, johon vaikuttaa tulot ja menot sekä omaisuus. 

Kaikki pankit sekä rahoituslaitokset tekevät oman arvion jokaisen hakijan luottokelpoisuudesta. Kun henkilön kuukausittaiset tulot ylittävät menot, on hän kykenevä maksamaan lainan takaisin. 

Ennen lainan myöntämistä jokaisen hakijan luottotiedot tarkistetaan sekä lähes jokainen rahoituslaitos tekee luottokelpoisuus arvion lainahakemuksen yhteydessä.

Arvion tarkoitus on tietää tarkemmin onko haettu lainasumma kyseiselle hakijalle taloudellisesti oikea sekä kykeneekö hän maksamaan sen sovitussa ajassa takaisin. Käytänössä siis lainantarjoaja arvioi lainan myöntämisen riskit. 

Luottokelpoisuuteen vaikuttavat tekijät

Suomessa toimii useita lainaa myöntäviä yrityksiä, joilla jokaisella on erilaiset tavat tarkistaa sekä arvioida hakijan luottokelpoisuus. Tästä syystä kannattaa muistaa täyttää kaikki vaadittavat kohdat lainahakemukseen, kuten esimerkiksi ikä ja tulot.

Seuraavaksi kerromme yleisimpiä asioita jotka vaikuttavat luottopäätökseen:

  • Yksi tärkeimmistä asioista on hakijan luottohistoria sekä maksukäyttäytyminen. Tästä syystä kannattaa muistaa hoitaa kaikki maksut ajallaan
  • Hoida kaikki nykyiset lainat sopimuksien sekä aikataulujen mukaan
  •  Älä hanki itsellesi maksu- tai luottohäiriömerkintää
  • Tulojesi sekä menojesi välinen suhde tulee olla hyvä, sillä jos menosi ovat suuremmat kuin tulosi niin voi lainan saaminen olla hankalaa
  • Vakituinen työpaikka 
Listasta käy ilmi se, että tärkeimpänä asiana pidetään hakijan vakautta, sillä useimmissa lainoissa takaisinmaksuajat voivat olla pitkiä. Jos täytit edellä mainitut kriteerit on luottokelpoisuutesi todennäköisesti hyvä ja lainan saanti varmaa. 

Näin parannat luottokelpoisuuttasi

Kielteinen lainapäätös voi pistää miettimään, että miten voi parantaa luottokelpoisuutta enne kuin koitat hakea lainaa uudelleen. Ensimmäinen askel luottokelpoisuuden parantamiseen on oma talous. Mieti ja suunittele mistä olisit valmis säästämään, jotta luottokelpoisuutesi paranisi. Luottokelpoisuus on tärkein asia lainaa haettaessa, sillä se ratkaisee hylätäänkö vai hyväksytäänkö hakemuksesi. 

Parantaaksesi luottokelpoisuuttasi muista hoitaa kaikki laskut ja maksut asjoissa, sillä maksuhäiriömerkinnät estävät lainan saannin.

Usein lainahakemus joka sisältää pienemmän lainasumman hyväksytään helpommin. Joten jos sait hylätyn päätöksen, muuta lainasumma pienemmäksi ja yritä hakea uudelleen. 

Jos sinulla on aikaisempia lainoja, huolehdi niiden maksut ajoissa jotta se ei estä uuden lainan hakemista. 

Vaihtoehtoisesti voit myös hake lainaa yhteishakijan, jotta luottokelpoisuus on parempi. Usein yhteishakijna kanssa lainan saanti on varmempaa. 

 

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.