Näin vältät pankkien ylimääräiset maksut

Näin vältät pankkien ylimääräiset maksut

Melkein kaikissa suomalaisissa pankeissa veloitetaan tietyistä tilillä tehdyistä asioista jokin pieni korvaus. Vaikka korvaus voi tuntua kertasummana todella pieneltä, kuitenkin jos tilillä tehdään toistuvasti samoja asioita voi veloitettu summa nousta yllättävänkin korkeaksi.

Tämä artikkeli käsittelee pankkien ylimääräisiä maksuja sekä sitä miten ne on mahdollista välttää.  

Pankkien ylimääräiset maksut voivat kasaantua suureksi summaksi

Usein pankit tekevät profiittia lainojen korkotuotoista, korkojen ollessa alhaalla pankit tekevät tuottoa veloitetuista palvelumaksuista. Käytännössä pankkien maksama korko asiakkaiden talletuksista on olematon, mutta vastaavasti he veloittavat asiakkailta erilaisia palvelumaksuja esimerkiksi tilin hoitamisesta. 

Kertamaksuna kulut voivat tuntua todella pieniltä, mutta jos niitä on useampia voi niistä kertyä yllättävän suuri summa. Tästä syystä kannattaa olla tarkkana pankin sekä rahoitustuotteiden valinnassa. Seuraavaksi käymme läpi erilaisia turhia maksuja mitä pankki voi veloittaa asiakkailtaan. 

Ulkomailla tehdyt nostot

Ulkomailla tehdyistä asiakkaalta veloitetaan jokin summa. Veloitus voi koskea myös EU:n sisällä tehtyjä nostoja, yleisesti kustannuksiin vaikuttaa se missä maassa nostot on suoritettu.

Jos sinun tarvitsee nostaa rahaa ulkomailla ja tiedät, että siitä veloitetaan kiinteä summa, kannattaa pyrkiä nostamaan kerralla isompi summa. Näin vältyt maksamasta uudelleen korvausta, jos rahan nostamisen tarve iskee myöhemmin uudelleen. Matkustaessasi EU:n sisällä, kannattaa ennen reissuun lähtöä nostaa riittävästi rahaa, sillä joissain EU:maissa voidaan rahan nostamisesta periä jokin korvaus. 

Jos taas matkustat EU:n ulkopuolella ja ennen matkaan lähtöä sinun pitäisi vaihtaa rahaa, kannattaa tämäkin hoitaa Suomessa ilman suurempia kustannuksia. 

Maksaako automaatti- ja käteisnostot?

Suomessa tehdyistä automaatti bostoista ei veloiteta mitään ylimääräisä kustannuksia. Tämä asia ei kuitenkaan koske luottopuolta, sillä luottopuolelta tehdyistä nostoista veloitetaan yleensä 2-3 euroa. 

Kannattaa kuitenkin tarkistaa oman pankin hinnastosta sisältääkö oma tili joitain nostorajoituksia tai erillisiä maksuja. Jos käytät pankkikortin sijaan käteistä, tarkista veloitetaanko nostoista jokin palkkio. 

Automaattinostoista ei siis yleensä veloiteta mitään, mutta jos hoidat asiat konttorissa peritään useammista asioista maksu. Luottotilin tilinhoitomaksuja ei tule, jos asiakas ei ole käyttänyt sitä tai avoinna oleva luotto on kokonaan maksettu takaisin ennen sovittua eräpäivää. 

Veloitetaanko jotain kadonneesta tai suljetusta kortista?

Kortin katoamis- tai varkaustapauksissa suosittelemme olemaan pankkiin yhteydessä ja pyytämään kortin kuolettamista. Kun hankit uutta korttia tai pyydät uusia tunnuslukuja, veloitetaan siitä tyypillisesti noin 10 euroa. Tämän takia korttia ei kannata kadottaa, sillä usein siitä seuraa ylimääräistä vaivaa. 

Ulkomaiset verkkokaupat

Ulkoimaisten verkkokauppojen maksuista sekä tilisiirroista voidaan joissain tapauksissa veloittaa kymmeniä euroja,  varsinkin jos suoritat maksua EU:n ulkopuolelle. EU:n sisäpuolelle kuuluvien maiden väliset maksut ovat usein ilmaisia sekä turvallisia. Jos teet paljon nettiostoksia ulkomaisten verkkokauppojen välillä, suosittelemme maksamaan luottokortilla, jotta ongelma tapausten ilmetessä saat rahasi helpommin takaisin. 

Jotta takaat turvallisen shoppailemisen, on suositeltavaa tutustua etukäteen verkkokauppaan sekä sen tarjoamiin maksuvaihtoehtoihin. 

Näiden kustannuksien lisäksi eri pankeilla voi olla muitakin ylimääräisiä kustannuksia. Tutustu pankkien palvelumaksuihin ennen asian hoitamista. 

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.