Yleisimmät virheet lainaa haettaessa

Yleisimmät virheet lainaa haettaessa

Eikö lainahakemuksesi mennytkään läpi vaan se tuli hylättynä takaisin? Myönnettiinkö sinulle lainaa, mutta sen korot olivat kohtuuttomat? 

Listasimme tähän yleisimmät virheet, joita lainaa haettaessa voi tulla vastaan. Luettuasi tämän, tekemäsi lainaprosessi on nopeampi ja saat rahat tilillesi helpommin. 

Eri lainavaihtoehtojen välillä on huimia eroja, kun valitset oikean lainan voit säästää jopa satoja euroja. Emme suosittele tekemään lainahakemusta tehdessä seuraavia listaamiamme virheitä. 

Lainavertailu jäi tekemättä

Ennen kuin lainahakemus päätetään lähettää, suosittelemme selvittämään mitä eri vaihtoehtoja lainamarkkinoilla on tarjota. Vertailua tehdessä on tärkeintä muistaa kiinnittää huomio lainan korkoon sekä kokonaiskustannuksiin. 

Todellinen vuosikorko on ehdottomasti tärkein luku, joka tulee ensin huomioida vertailua tehdessä. Lainanmyöntäjien sivustolla tulee olla asiakkaan nähtävillä jonkinlainen lainaesimerkki, jossa mainitaan kyseisen esimerkkilainan todellinen vuosikorko. 

Todellinen vuosikorko kertoo lainan todellisen hinnan, sillä se sisältää nimellisen vuosikoron, kuukausittaiset tilinhoitomaksut sekä mahdolliset nostokulut. 

Eri lainavaihtoehtojen todellisissa vuosikoroissa on huomattavan suuria eroja, joten lainavertailun tekeminen on kannattavaa. 

Tämän hetken lainamarkkinoilla on olemassa monenlaisia lainatuotteita. Esimerkiksi jos rahantarve iskee joka kuukausi etkä tarkkaan tiedä miten paljon sitä tarvitset, niin suosittelemme ratkaisuksi joustoluottoa. 

Joustoluotto kulkee aina mukana luottokortin tavoin ja sieltä on mahdollista tehdä nostoja omien tarpeiden mukaan luottorajan puitteessa. 

Joustoluottojen takaisinmaksuaika on joustava, joten se sopii mihin tahansa tilanteeseen. Jos taas tekemäsi hankinta on harkittu ja tiedät tarvitsevasi isompaa lainasummaa, suosittelemme tutustumaan kulutusluottoihin, jotka toimivat kertalainana. 

Et lukenut lainan ehtoja tarkasti 

Jostakin lainapaikoista voi olla mahdotonta löytää lainan todellisia kustannuksia tai korkoja. Jossakin tapauksissa taas lainojen mainokset voivat olla harhaanjohtavia. Usein asiakkaan huomio kiinnittyy vain nimelliseen vuosikorkoon, koska se on ilmoitettu ensimmäisenä. 

Nimellinen vuosikorko on tässä tapauksessa harhaanjohtavaa, koska se ei kerro lainan todellisia kustannuksia. 

Ennen lainahakemuksen lähettämistä, tee vertailu ja etsi lainanmyöntäjän sivustolta todellinen vuosikorko. Sen avulla tiedät lainan todelliset kustannukset. 

Välty turhilta sekä ikäviltä yllätyksiltä ja tutustu lainaehtoihin huolella ajan kanssa. Kun tarjous hyväksytään, sitoudutaan sillä myös noudattamaan lainaehtoja. 

Lainan takaisinmaksuaika on myös yksi tärkeä asia lainassa. Valitse itsellesi sopiva laina-aika, jossa tiedät pystyväsi maksamaan sen takaisin ilman ongelmia. 

Lähetät hakemuksen ainaostaan kotipankkiisi

Monet ihmiset ajattelevat, että oma kotipankki on se ainoa oikea vaihtoehto lainaa hakiessa. Jossakin  tilanteissa se voi olla järkevä vaihtoehto, mutta lainamarkkinoiden kasvaessa vaihtoehtoja on tullut lisää erilaisiin tarpeisiin. 

Netin kautta tarjotuissa lainoissa ei kuitenkaan aina ole samoja palveluita tai ehtoja kuin kivijalkapankeissa. Joten molemmat vaihtoehdot ovat hyvät tiettyyn tilanteeseen. 

Esimerkiksi  asuntolainaa tarvittaessa ainoa vaihtoehto lainan saamiseen on pankki. Kun taas pienemmissä lainoissa sekä joustoluotoissa toimii lainantarjoajana paremmin jokin muu. 

Netistä vai kivijalkapankista? 

Netissä haetuissa lainoissa on suuriakin eroja verrattuna kivijalkapankkeihin. Positiivisin asia netin kautta haetuissa lainoissa on nopeus sekä helppous. Lainahakemuksen voi täyttää missä ja milloin tahansa sekä rahat on mahdollista saada tililleen jopa saman päivän aikana. 

Et suunnitellut asiaa pidemmälle aikavälille 

Jossakin tapauksissa rahantarve voi iskeä nopeasti ja sen seurauksena lainahakemus on tehty hätiköiden. Kun lainaa päätetään hakea, se pitäisi aina suunnitella pidemmälle aikavälille, eikä vain muutamille seuraaville kuukausille. 

Lainan ottaminen vaikuttaa elämässä vähintään seuraavaan vuoteen tai jopa kahteen vuoteen. Tämän takia lainaa ei ikinä kannata ottaa ilman harkittua ja mietittyä suunnitelmaa. 

Lainaa hakiessa lainasumman tulee olla realistinen, jotta sen takaisinmaksu ei aiheuta ongelmia. Ennen lainahakemuksen lähettämistä laske miten paljon ylimääräistä sinulle jää kuukaudessa, jotta tiedät 100 % varmasti pysyväsi maksuaikataulussa. 

Jos kuukausilyhennyksiä ei pysty maksamaan, pahimmillaan voi siitä seurata perintäkulut tai jopa erittäin kallis ulosotto. Jos lainaa ei lyhennetä sovitussa ajassa, eikä maksumuistutuksia huomioida voi asiakas jopa menettää luottotietonsa. 

Joten jos päätät hakea lainaa, älä tee sitä hetken mielijohteesta. Tee tarkat suunnitelmat ja laske itsellesi excel-taulukkoon ylös kaikki tulosi sekä menosi. Se auttaa selvittämään onko sinun järkevää ottaa lainaa sen hetkiseen taloudelliseen tilanteeseen. 

Lainasumma on liian suuri 

Lainahakemusta tehdessä hetken mielijohteessa voi tulla  haettua rahaa enemmän kuin mitä tarvitsisi. 

Muista kuitenkin, että laina ei ole ikinä ilmaista, vaan jokaisesta eurosta maksetaan korkoa. Tämän takia ei kannata ikinä hakea suurempaa lainaa kuin sen mitä tarvitset. 

Usealla lainapaikalla on käytössään hyvä etu, jonka avulla laina on mahdollista maksaa takaisin etuajassa ilman ylimäärisiä kustannuksia. 

Joten jos jälkikäteen huomaat lainanneesi hieman liikaa rahaa, voit maksaa sen heti takaisin ja välttyä ylimääräisiltä korkokuluilta. 

Valitset lainallesi liian pitkän takaisinmaksuajan

Lainaa haettaessa asiakas voi valita itselleen lainasumman lisäksi sopivan takaisinmaksuajan. Useimmin pitkä laina-aika voi tuntua houkuttelevalta, koska kuukausierät ovat silloin pienempiä. 

Kun lainalle valitaan pidempi takaisinmaksuaika, nousevat lainan kokonaiskustannukset korkeammaksi kuin lyhyessä laina-ajassa. Lyhyemmässä takaisinmaksuajassa kuukausittaiset lyhennykset ovat taas suuremmat. 

Loppujen lopuksi hakija päättää itse haluaako hän maksaa sen nopeammin korkeammilla kuukausierillä vai hitaammin alhaisemmilla kuukausierillä. Ennen laina-ajan valitsemista, kannattaa laskea lainan todelliset kustannukset lyhyellä sekä pidemmällä maksua-ajalla. 

Sinulla on maksu- tai luottohäiriömerkintöjä

Jos tulojen sekä menojen jälkeen rahaa on niukasti, suosittelemme jättämään lainaamisen väliin. Jokainen lainanmyöntäjä tekee hakijalleen luottokelpoisuustarkistuksen, jolla lainanmyöntäjä varmistuu hakijan luotettavuudesta. 

Tässä kohtaa yleensä hakijat, jolla ei ole luottotietoja karsiutuvat pois. Suomessa luottotietojen menettäminen vaikuttaa moneen eri asiaan ja lainaa ei ole tällaisen henkilön mahdollista saada.

Monet lainapaikat vaativat suurta summaa hakeville henkilöille riittävät kuukausitulot, jotta lainan takaisinmaksu olisi varmaa. 

Lainanmyöntäjät haluavat tarjota hakijoilleen lainaa vastuullisesti sekä varmistaa saavansa rahansa takaisin, joten alkutilanteessa karsitaan riskialttiit henkilöt heti pois.

Saadessasi hylätty lainapäätös, on siihen monia eri syitä. Luottotietojen menettämisen lisäksi yleisimpiä syitä lainahakemuksen hylkäämiselle on: 

  • Hakijan tulot ovat riittämättömät. Pienet tulot asiakkaan tekemässä hakemuksessa vähentävät hyväksytyn lainapäätöksen saamista. 
  • Laskut on maksettu myöhässä. Jos olet aikaisemmin jo hakenut kyseisestä palvelusta rahaa etkä ole hoitanut laskujasi ajallaan, voi lainanmyönätäjä käyttää tätä perusteluna hylätylle päätökselle. 
  • Lasten lukumäärä on liian suuri. Jotkut lainapaikat kysyvät lainaa haettaessa perheen lukumäärää. Tämä kysymys johtuu usein siitä, että lapset ovat yksi suurimmista kulueristä. Tämä vaikuttaa myös luottopäätöksen saamiseen. 
  • Hakijan asumismuoto. Asumismuoto voi vaikuttaa myös myönteisen luottopäätöksen saamiseen. Yksin asuminen on paljon kalliimpaa kuin esimerkiksi puolison kanssa. Tämä voi olla yksi merkittävä tekijä hakemusta täytettäessä. 

Kaikki edellä mainitut asiat eivät kuitenkaan kaikissa tilanteissa johda luottopäätöksen hylkäämiseen. Jossakin tapauksissa asiat voivat kuitenkin heikentää lainan saamista.