Yleensä uuden elektroniikan ostaminen tulee eteen vanhan mentäessä rikki. Vaihoehtoisesti hitaan tietokoneen tilalle voidaan haluta hankkia uusi ja tehokkaampi kone. Nämä ovat sellaisia yleisimpiä tilanteita jolloin voi olla järkevämpää harkita uuden elektroniikan ostamista. Kaikilla ei kuitenkaan ole välttämättä mahdollisuutta käyttää rahaa esimerkiksi uuden tietokoneen tai puhelime ostamiseen. Tällaisissa tilanteissa saatetaan miettiä käyttävänsä maksutapana osamaksua.
Osamaksut sisältävät hyviä sekä huonoja puolia. Oikein käytettynä ne voivat helpottaa jonkun kalliimma elektroniikan ostamista niissä tilanteissa kun taloudellinen tilanne on heikko tai budjetti on tiukka. Listasimme tähän tärkeimmät vinkit osamaksusta sekä sen käytettävyydestä.
Osamaksu sisältää hyviä sekä huonoja puolia
Hajonneen vanhan tietokoneen tilalle usein tulee tarve ostaa uusi ja nopeampi. Yleensä jos haluaa saada paremman tietokoneen niin pitää olla valmis pulittamaan siitä jopa useita satoja euroja. Kaikilla ei välttämätttä ole sillä hetkellä varaa laittaa tietokoneeseen niin paljon rahaa. Näissä tilanteissa useimmat elektroniikkaliikkeet tarjoavat asiakkailleen heti maksamisen sijaan maksutavaksi jotain osamaksua.
Usein ensimmäistä kertaa käyttäville asiakkaille voidaan tarjota osamaksu jopa korottomasti. Käytännössä osamaksua voidaan suoraan verrata lainarahaan, joten se sisältää myös omat riskinsä. Tästä syystä osamaksun ehtoihin sekä vaatimuksiin kannattaa tutustua etukäteen, jotta sen kustannukset eivät pääse yllättämään.
Mitä etuja osamaksu sisältää?
Valitessaan osamaksun tai kulutusluoton maksutavaksi voi se oikein käytettynä olla hyvä tapa rahoittaa jokin isompi ostos. Useimmissa osamaksuissa kuukausierät pystyy mukauttamaan omaan elämäntilanteeseen sopivaksi, jotta niiden maksaminen ei tuottaisi ongelmia. Kuitenkin osamaksujen lopullinen summa voi nousta yllättävän korkeaksi, sillä elektroniikkaliikkeet jotka tarjoavat kyseistä maksutapaa saattavat veloittaa yllättävän korkeaa korkoa osamaksusta.
Osamaksujen pieni kuukausierä voi kuullostaa houkuttelevalta ja hyvältä vaihtoehdolta rahoittaa ostokset, kuitenkin pahimmillaan se voi tulla yllättävän kalliiksi. Harvat osamaksun valinneet jaksavat lukea sen ehdot jotka usein on vielä kirjattu pienellä präntillä, joten helposti niihin tutustuminen unohdetaan. Osamaksusopimuksen allekirjoituksen jälkeen siihen on sitouduttu joten ehtojen lukeminen siinä kohtaa on jo myöhäistä.
Esimerkiksi jos ostat Apple MacBook Pro 16″ 512 Gt tietokoneen Verkkokauppa.comin kautta
Kokonaishinta: 2598,90 euroa
Osmaksulla hinnaksi tulee 65,75 euroa kuukaudessa (60kk)
Korko 14,95 %
Luotollinen kokonaishinta 3945,57 euroa
Todellinen vuosikorko 19,37 %
Luoton avausmaksu 0,00 euroa
Kuukausimaksut yhteensä 240 euroa
Tässä osamaksusopimuksessa maksuaika on korkea 60 kuukautta sekä todellinen vuosikorko jopa 19,37 prosenttia. Jos valitsee maksutavaksi osamaksun, kannattaa valita lyhyempi maksuaika jotta luoton kokonaiskustannukset sekä muut kulut eivät pääse nousemaan liian korkeiksi. Mieti myös onko taloudellinen tilanteesi niin hyvä, että pystyisit kuukaudessa lyhentämään luottoa ja jääkö luoton maksamisen jälkeen rahaa myös muuhun?
Maksutavaksi koroton laina
Useimmissa elektroniikkaliikkeissä tarjotaan asiakkaille maksutavaksi korotonta osamaksua. Koroton laina voi kuullostaa houkuttelevalta, kuitenkin kannattaa muistaa huomioida että joudut säännöllisesti lyhentämään tietyn kuukausierän luotosta. Koroton laina kannattaa valita vain silloin kun tiedät, että taloudellinen tilanteesi on vakaalla pohjalla eikä kuukausierän maksaminen tuota ongelmia. Luotto pitää maksaa valitsemasi laina-ajan puitteissa takaisin.
Jos luottoa sekä sen tuomia korkoja ei maksa takaisin sovitussa aikataulussa, niin pahimmillaan lainan korko nousee alkuperäisestä korottomasta todella korkeaksi. Useimmat lainanantajat haluavat periä asiakkailtaan myös myhästymismaksuja, jotka nostavat lopullista lainasummaa vielä suuremmaksi.
Yleensä korottomalla lainalla on pienempi kynnys sortua tekemään kalliita ostoja, kun niitä ei tarvitse heti maksaa. Automaattisesti koroton laina ei tarkoita etteikö se sisältäisi jotain kuluja. Luotto voi itsessään sisältää myös muita lukuja koron lisäksi. Esimerkiksi useimmat luottoyhtiöt perivät avausmaksun tai joitain käsittelykuluja.
Klarna osamaksu
Useimmilla elektroniikkaliikkeillä on maksutapana klarna osamaksu tai lasku. Nämä ovat ulkoisia palveluntarjoajia, joiden avulla tuote voidaan ostaa laskulle. Markkinoilla on myös muita osamaksua tarjoavia tahoja kuten Qliro tai Collector lasku, jota useimmat verkkokaupat tarjoavat maksutapana. Käytännössä verkkokaupasta voi ostaa kalliimpiakin tuotteita vain syöttämällä henkilötunnuksensa ostohetkellä.
Klarna-lasku tarjoaa turvallisen sekä helpon tavan maksaa useimmissa verkkokaupoissa. Kyseisen laskun maksuaika on yleensä 14 vuorokautta ja kunhan laskun muistaa maksaa ajoissa niin sen kustannukset pysyvät alhaisina. Tämä vaihtoehto on hyvä siinä tapauksessa jos laskun maksaa ajallaan takaisin. Viivästystapauksissa Klarna veloittaa maksumuistutuksesta 5 euroa sekä viivästyskoron joka on yleensä viitekorko + 7 %. Jos laskua ei makseta maksumuistutuksesta huolimatta takaisin, niin se siirretään perintään. Näiden asioiden takia kannattaakin muistaa tutustua sopimukseen ennen sen allekirjoittamista.
Jokaisella kuluttajalla on olemassa kuluttajansuojalain mukainen 14 vuorokauden palautusoikeus. Palautusoikeus ei kuitenkaan koske kaikkia tuotteita tai palveluita. Klarna tarkistaa jokaiselta asiakkaalta ostohetkellä luottokelpoisuuden, mikä käytännössä voi tarkoittaa luottotietojen tarkistamista.
Kannattaako osamaksu?
Osamaksu sisältää hyviä sekä huonoja puolia, joten tässä kohtaa se on osamaksun käyttäjästä kiinni. Osamaksujen hyviin puoliin sisältyy joustavuus maksaa ostoksensa erissä. Tämä tuo josutoa omaan maksukykyyn sekä se helpottaa ostoksien tekemistä silloin kun oma budjetti on tiukka. Parhaimmillaan sekä oikein käytettynä osamaksun voi saada edullisesti sekä korottomasti, joten se voi olla loistava tapa maksaa ostokset.
Osamaksu sisältää myös huonoja puolia, esimerkiksi sen avulla voi olla pienempi kynnys tehdä heräteostoksia mitä ei välttämättä edes tarvitsisi. Asiakas voi siis paljon helpommin ostaa jotain kallista kun sitä ei tarvitse heti maksaa. Pahimmillaan osamaksut voivat aiheuttaa velkakierteen, joka voi tuoda elämään paljon negatiivisia asioita. Ongelmien välttämiseksi kannattaakin harkita tarkasti osamaksujen ottamista sekä pohtia onko se omassa taloudellisessa tilanteessa järkevä vaihtoehto.
Muista vertailla lainoja
Ennen kalliiden ostoksien tekemisessä kannattaakin mieluumin säästää kyseinen summa kuin valita maksutavaksi osamaksu. Ennakointi on siis tässäkin kohtaa tärkeää, jos huomaat esimerkiksi tietokoneesi hidastuneen huomattavasti voit aloittaa säästää uuteen ja nopeampaan jo ajoissa ennen kuin vanha tietokone hajoaa lopullisesti. Säästämisen voi aloittaa laittamalla vaikka jokaisesta palkasta jonkun tietyn rahasumman sivuun.
Tällä tavalla taloudellinen tilanteesi pysyy vakaana eikä sinun tarvitse murehtia joka kuukausi ilmestyviä osamaksun eriä. Oman talouden ymmärtäminen voi olla helpompaa kirjaamalla ylös kuukausittaiset tulot sekä menot ja katsoa miten paljon sinulle oikeasti jää rahaa käytettäväksi. Jos pakollisten menojen jälkeen rahaa jää suhteellisen vähän, niin silloin osamaksun ottaminen ei ole järkevää.
Elämässä voi kuitenkin tulla eteen sellaisia tilanteita ettei suurempien hankintojen rahoittamista voi suunnitella etukäteen. Tietokone tai puhelin voi hajota yhtäkkiä eikä välttämättä siinä tilanteessa ole ylimääräistä rahaa laitettavaksi uuteen laitteeseen. Tälläöin ainoaksi vaihtoehdoksi voi jäädä rahoittaa uusi laite esimerkiksi lainarahalla. Ennen lainaamista onkin suositeltavaa muistaa vertailla lainoja, jotta et joudu maksamaan ylihintaa koroista sekä kustannuksista. Vertailun tekeminen on täysin maksutonta eikä tarjouksien pyytäminen sido vielä lainan ottamiseen.