Lyhennysvapaa

Lyhennysvapaa tarkoittaa luotonantajan myöntämää sovittua ajanjaksoa jonka aikana lainaa ei tarvitse lyhentää. Lyhennysvapaa ei ole oletusarvoinen ja sitä pitää erikseen hakea. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin miten lyhennysvapaa toimii ja koska sellaista kannattaa hakea.

Mikä on lyhennysvapaa?

Lyhennysvapaa on lainaan myönnettävä aika, jolloin asiakkaan ei tarvitse lyhentää lainaa luotonantajasta riippuen 1 – 24 kuukauteen. Syitä lyhennysvapaan käyttämiseen voi olla monia.

Tyypillisimpiä syitä lyhennysvapaan käyttämiseen on äkillisesti alkanut työttömyys tai sairastuminen. Lyhennysvapaita voidaan kuitenkin myöntää myös löyhemmin perustein, mutta ilmaista lyhennysvapaan pitäminen ei ole.

Mitä lyhennysvapaan käyttäminen maksaa?

Monet luotonantajat tarjoavat lyhennysvapaita, joista ei peritä ylimääräisiä kuluja. Tavallisesti pankit ja luotonantajat voivat kuitenkin periä palvelumaksun.

Lyhennysvapaa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lainaan ei kerry korkoa tai muita kuluja vaan ne kertyvät normaalisti.

Mihin lainatyyppeihin lyhennysvapaata voidaan myöntää

Ylivoimaisesti eniten lyhennysvapaita käytetään asuntolainoissa. Asuntolainat ovat yksittäisten kotitalouksien suurin kuukausittainen meno, jota lyhennetään usein vuosikymmeniä.

Tämä on kuitenkin niin pitkä aika, että tuona ajanjaksona voi sattua lähes mitä tahansa jonka takia luotonantajan on pystyttävä tarjoamaan joustavia rahoitusratkaisuja myös arjen yllättäviin tilanteisiin.

Perinteisten pankkien lisäksi myös yleistyneisiin yksityisiin rahoitusmuotoihin kuten kulutusluottoihin voidaan myöntää lyhennysvapaita, sillä myös näiden suuruudet ovat vuosien aikana nousseet siten, että suurimmat kulutusluotot ovat jopa 60 000 euroa.

Näiden lisäksi myös opintolainaan sekä ulosottoon voidaan hakea lyhennysvapaata sopimuksen mukaan.

Syitä lyhennysvapaan hakemiselle:

  • Muiden vanhojen lainojen poismaksu: kalliimpien lainojen priorisointi.
  • Rahan säästäminen: arjessa tarvitaan ylimääräistä rahaa.
  • Sijoittaminen: halutaan ottaa lyhennysvapaata lainasta, jotta se pääoma voidaan sijoittaa tuottavasti. (tämä oli hyvin suosittu vaihtoehto 2010-luvulla.)
  • Vapaa-aika: ihmiset, jotka haluavat lomailla, mutta tarvitsevat siihen ylimääräistä rahaa jonka saa lopettamalla lyhennykset hetkeksi.

Mitä lyhennysvapaan pitäminen auttaa?

Lyhennysvapaa yksinkertaisesti antaa sinulle käyttöösi sen rahan, joka sinulle muutoin menisi lainan lyhentämiseen. 

Vastineeksi joudut maksamaan luotonantajasta riippuen palvelumaksun ja sen lisäksi korot sekä muut kulut jatkavat kertymistä lainan päälle kasvattaen lainan kokonaiskustannuksia.

Voit itse punnita lyhennysvapaan sopivuutta tilanteiden mukaan. Nyrkkisääntönä on, että lyhennysvapaan pitäminen on pääsääntöisesti aina edullisempaa kuin uuden lainan ottaminen.

Toinen hyvä tapa tehdä säästöjä heti on hakea yhdistelylainaa. Yhdistelylainalla voi säästää jopa satoja euroja kuukaudessa ilman, että joudut tinkimään mistään.

Kuinka helposti lyhennysvapaata myönnetään?

Nykyään luotonantajat panostavat lainatuotteidensa joustavuuteen, koska niistä on tullut kilpailuvaltti. Tavallisesti raha-asiansa hyvin hoitanut henkilö saa automaattisesti lyhennysvapaata, kunhan vain pyytää.

Nykyään myös vähän heikommin raha-asiansa hoitaneet henkilöt voivat saada lyhennysvapaita etenkin pienempiin joustoluottoihin.

Ainoa este lyhennysvapaiden saamiseen on holtiton maksukäyttäytyminen tai maksuhäiriömerkintä.

Miten lyhennysvapaata haetaan?

Lyhennysvapaata haetaan yleensä suoraan netistä, sillä siitä pitää tehdä erillinen ilmoitus pankille tai luotonantajalle. 

Poikkeuksena ovat joustoluotto tuotteet, joihin on sisäänrakennettu mahdollisuus pitää lyhennysvapaita sopimusten mukaisesti aina silloin kun asiakas sitä tarvitsee. Kuitenkin näissäkin tapauksissa palveluun pitää kirjautua omatoimisesti tekemään ilmoitus lyhennysvapaan käyttämisestä.

Asuntolainojen lyhennysvapaan saaminen kestää usein viikon, sillä hakemuksia saapuu useita ja käsittelyajat ovat pitkiä. Vastaavasti yksityisellä puolella vastauksen saa usein jo samana päivänä.