Mistä sähkölasku koostuu?

Mistä sähkölasku koostuu

Sähkölaskun loppusummaan voi jo pienillä teoilla ja valinnoilla vaikuttaa. Yksi tärkeimmistä teoista on sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja oman sähkönkulutuksen aktiivinen seuraaminen.

Tiedät varmasti mitä maksat sähkön kulutuksesta muttet välttämättä tiedä mistä kaikista palasista sen loppusumma koostuu. Tässä artikkelissa paneudumme tarkemmin siihen mistä sähkölasku koostuu.

Ennen sähköä suurin osa asioista toteutettiin tulen avulla, ruoat säilytettiin kellareissa sekä ne valmistettiin puuhellassa ja tupa lämmitettiin hellan avulla. Nykypäivänä lähes kaikki kotoa löytyvät laitteet toimivat pelkästään sähköllä. Useimmilla kotitalouksilla on puusaunana sijaan sähkökiuas ja ruoat valmistetaan sähköllä toimivilla liesillä. Lähes päivittäin käyttämämme asiat ja laitteet kuluttavat sähköä, jonka me maksamme sähkölaskulla. Jokaisella kuluttajalla on Suomen peruspalvelujen saralla oikeus sähkösopimukseen.

Jokaisen sähkösopimuksen tehnyt kuluttaja maksaa ajallaan sähkölaskunsa, sen maksamatta jättämisestä seuraa sähkön toimituksen katkaiseminen. Sähkön toimitusta ei kuitenkaan lakkauteta kovin hennoin perustein, vaan sähkölaskun maksun pitää viivästyä huomattavasti.

Muuttaessa sähkösopimus ei koskaan siirry automaattisesti uuteen osoitteeseen, vaan kuluttajan pitää irtisanoa aikaisempi sopimus ja ottaa tilalle uusi. Vanha sähkösopimus kannattaa muistaa irtisanoa, sillä vaikka olisit muuttanut uuteen ositteeseen, lähetettäisiin sinulle siitäkin huolimatta vanhan asunnon sähkölasku vaikket siellä enää asuisikaan. Jos sähkösopimuksesi on toistaiseksi voimassa oleva, sinulla on 14 vuorokauden irtisanomisaika.

Miten usein sähkölasku lähetetään?

Yleisin käytäntö on se, että sähkölasku lähetetään asiakkaalle 3 kuukauden välein. Suosittelemme kuitenkin pyytämään kuukausittaisen laskutuksen varsinkin, jos käytössäsi on sähkölämmitys. Kuukausittaisen laskutuksen ansiosta sähkölaskusi loppusumma pysyy maltillisena. Jokaisessa sähkölaskussa tulee olla tarkka yhteenveto, ja erittelyt mistä loppusumma on muodostunut, se on Suomen lain asettama vaade.

Sähkölaskun yhteenvedosta pitää tulla ilmi sähköenergian määrä ja veloitettava summa, sähkön siirto ja sen summa. Näiden lisäksi laskusta pitää löytyä sähkönenergian ja -siirron yhteenlaskettu kokonaissumma ja sähkö- ja arvonlisäverot.

Mistä sähkölaskun kokonaissumma muodostuu?

Sähkölaskun kokonaissumma muodostuu kolmesta eri osa-alueesta, jotka ovat sähköenergian myyntihinta, siirtohinta ja verot. Tässä osiossa avaamme vielä tarkemmin mitä nämä edellä mainitut termit tarkoittavat.

Sähköenergian myyntihinta

Sähköenergian myyntihinnan määrittelee aina sähkömyyjä. Sen hinta muodostuu kyseisen tuotteen perusmaksusta (€/kk) sekä mitatun sähkökulutuksen mukaisesta kulutusmaksusta (snt/kWh). Sähköenergia on sähkölaskun ainoa osa-alue, joka on mahdollista kilpailuttaa. Vaikka vain tämän osa-alueen pystyy kilpailuttamaan, on se järkevää sillä se kattaa jopa 40 % koko sähkölaskun loppusummasta.

Sähkön siirtohinta

Verkkopalvelumaksuista eli sähkön siirtohinnasta vastaa aina paikallinen jakeluverkonhaltija eikä tätä ole mahdollista kilpailuttaa. Tämän osa-alueen hinta muodostuu käytössä olevan sulakekoon ja tuotteen mukaan perusmaksusta (€/kk) sekä mitatun sähkökulutuksen mukaisesta kulutusmaksusta (snt/kWh). Pystyt omalla energian kulutuksellasi vaikuttamaan sähkösiirtomaksun lopulliseen summaan.

Verot

Energiaverojen eli sähköverojen osuus muodostuu mitatun sähkönkulutuksen mukaisesti (snt/kWh), se sisältää myös energiaveron ja huoltovarmuusmaksun. Näiden lisäksi jokaisesta sähkölaskusta tulee ilmi arvonlisävero.

Sähkönsiirtopalvelua ei ole mahdollista kilpailuttaa, sillä se tulee aina alueen jakeluverkon omistavalta sähköverkkoyhtiöltä. Nämä vaihtelevat paikkakunnan mukaan ja jokaisella on aina omansa.

Alapuolella näet suuntaa antavan kaavion, josta näet mistä osa-alueista sähkölaskun hinta muodostuu.

Sähkölaskun hinta kaavio

Mitä tarkoittaa kilowattitunti?

Kilowattitunti tunnetaan lyhennettynä KWh:na eli energian mittaamiseen käytetty yksikkö. Tätä kyseistä yksikköä voi verrata kilogrammoihin, senttimetreihin ja desipeleihin. Käytännössä kilowattitunteina lasketaan energian kulutuksen määrä.

Energianhinta määräytyy aina käytettyjen kilowattituntien mukaan. Sähköyhtiöiden tehtävänä on määrittää tarjoamalleen energialle hinta sentteinä jokaista kilowattituntia kohden.

Näillä keinoilla pystyt itse vaikuttamaan sähkönkulutukseen ja sähkölaskuun

Jokainen kuluttaja pystyy itse vaikuttamaan toiminnallaan sähkökaskuun ja sähkönkulutukseen.

Tässä muutama hyvä vinkki miten voit saada omilla valinnoillaan sähkölaskua pienemmäksi.

  • Oma sähkösopimus kannattaa valita oman asumistilanteen ja sen hetkisen elämäntyylin mukaisesti.
  • On suositeltavaa kiinnittää huomio omaan sähkönkulutukseen ja sitä kautta karia hukkakulutus.
  • Laske tarvittaessa huoneen lämpötilaa alhaisemmaksi, jotta sähkönkulutus ei nouse liian korkeaksi sisälämpötilan vuoksi.

Kotitalouksien suurin sähkönkuluttaja on viihde-elektroniikka, joten pienilläkin muutoksilla voi saada ihmeitä aikaan. Esimerkiksi tietokone kannattaa sulkea kokonaan tai laittaa lepotilaan, kun sitä ei käytetä. Jos se jää päälle, kuluttaa se turhaa sähkö ja automaattisesti laskun loppusumma nousee.

Tämän lisäksi muut kodinkoneet kuten tiskikone ja pyykinpesukone kuluttavat yllättäväkin paljon sähköä. Tästä syystä kannattaakin mieluummin pyrkiä pesemään täysiä koneellisia eikä vain muutamaa vaatekappaletta. Myös pakastin kannattaa sulattaa tietyin väliajoin.

Pystyt myös seuraamaan omaa sähkönkulutustasi oman sähköyhtiön sivustolla ja sen avulla tarkastelemaan mahdollisia säästökohteita.

Oman asunnon koko vaikuttaa suoranaisesti siihen minkälainen sähkösopimus sinun kannattaa hankkia. Esimerkiksi jos sinulla on kolmio ja valitset siihen yksiöön tarkoitetun sähkösopimuksen, voi se tulla jopa kalliimmaksi vaihtoehdoksi.

Jos haluat varmistua, että teet oikeita valintoja sähkölaskun alenemisprosessissa suosittelemme kilpailuttamaan sähkösi, jotta löydät markkinoiden halvimman sähkösopimuksen

Missä tilanteissa sähköntoimitus voidaan keskeyttää?

Sähköntoimitus voidaan keskeyttää lain mukaisesti esimerkiksi silloin, jos kuluttaja on laiminlyönyt sähkölaskun maksun. Sähköntoimitusta ei kuitenkaan keskeytetä ilman, että asiakas saa siitä ilmoituksen. 

Ennen keskeytystä sähkönkuluttajalle tulee lähettää kirjallinen huomautus maksamatta jättämisestä. Huomautuksen lisäksi hänelle tulee ilmoittaa erillisellä katkaisuvaroitus kirjeellä aikaisintaan kahden viikon kuluttua huomautuksen lähettämisestä.

Sähköntoimituksen keskeytys ei ole mikään nopea prosessi, vaan asiakaan sähköt voidaan katkaista aikaisintaan viiden viikon kuluttua maksun erääntymisestä. Poikkeustapauksissa sähkön voidaan katkaista vasta kolmen kuukauden kuluttua maksun eräpäivästä. 

Poikkeustapauksiin lukeutuu esimerkiksi sairaus, työttömyys tai muu vastaava syy. Tällaisissa tilanteissa asiakkaan tulee ilmoittaa heti esteestä maksaa lasku verkonhaltijalle tai myyjälle.