Miten päästä eroon velkakierteestä?

Miten päästä eroon velkakierteestä

Velkakierteeseen on mahdollista ajautua helposti, mutta sieltä pois pääseminen on myös mahdollista. Nykyään shoppaileminen ja ostoksien tekeminen on trendikästä sekä yhä useammat paikat tarjoavat lainaa tai muita osamaksu mahdollisuuksia. 

Monet haluavat ostella trendikkäitä vaatteita ja uusia vaatekaappiaan tietyin väliajoin. Usein se tapahtuu silloin kun huomaa kaverinsa vaatekaapin sisällön olevan parempi kuin itsellään. Myös puhelimien tai muiden elektroniikka laitteiden pitää olla uutta, hienoa sekä nopeaa. 

Velkakierteeseen ajautuminen voi johtua monista erilaisista syistä. Yleisin syy on kuitenkin se, että yhä useammat ihmiset elävät yli varojensa. Velkakierteen voi aiheuttaa myös työttömyys, peliriippuvaisuus tai sairastuminen. 

Velkaantumisen taustoista riippumatta velkakierteen katkaiseminen vaatii henkilöltä itsekuria, tahtoa sekä ostokäyttäytymisen muuttamista. 

Miten velkakierteeseen voi ajautua?

Velkaongelmien taustoista riippumatta velkakierteeseen ei ajaudu yhdessä tai kahdessa yössä. Yleensä velkaantuminen alkaa muutamista pienistä asioista, jotka ajan kanssa alkavat kasaantua ja näin velkakierteeseen on jouduttu. Velkakierteeseen voi ajautua monista eri syistä, esimerkiksi työttömyys, huono rahankäyttö, aikaisempi velkaantuminen voi ajaa ottamaan uutta velkaa äkillisten menojen rahoittamiseksi. 

Nykyään yhä useammissa verkkokaupoissa on mahdollista maksaa ostoksensa osamaksulla tai ottaa sitä varten pientä lainaa. Pikavippi tarjoaa nopeasti ja helposti pienempää lainasummaa. Valitettavan usein pikavippi on niin helposti saatavilla, että seuraavalla kerralla kynnys on paljon pienempi ottaa uusi pikavippi. Vanhojen pienlainojen päälle otettavat uudet lainat usein aiheuttavat tämän velkakierteen josta voi olla vaikeaa päästä pois. Varsinkin jos lainoja on ehtinyt kasaantumaan, on niiden maksaminen hankalampaa. 

Eroon veloista

Velkakierteestä ja veloista eroon pääseminen vaatii velalliselta hyvää itsekuria, päättäväisyyttä ja tahtoa selviytyä tilanteesta. Velkakierteestä pääsee eroon ainoastaan katkaisemalla velanottaminen sekä kulutuksene pienentäminen. 

Listasimme tähän muutamia hyviä vinkkejä päästä eroon velkaantumisesta. 

Pyri selvittämään velkatilanne sekä ongelma

Mitään ongelmaa ei voi koskaan ratkaista, jos kyseistä asiaa ei itse pidä ongelmana. Pyri selvittämään taloudellinen tilanne ja laske seuraavat asiat yhteen. 

  • Kaikki velat
  • Tulot
  • Menot 

Muista kiinnittää huomiosi siihen mitä ostat sekä mihin rahasi kuluvat. Tämän asian ymmärtämiseen voi auttaa esimerkiksi excel-budjetin tekeminen. Budjettiin pystyy kirjaamaan kaikki velat, tulo ja menot sekä laskemaan miten paljon rahaa jää oikeasti käytettäväksi joka kuukausi. 

Päätä olla ottamatta lisää velkaa ja pysy tekemissäsi päätöksissä

Mitkään asiat eivät tapahdu itsestään, vaan pitää osata asettaa tavoitteita ja pysyä niissä. Tavoitteissa pysymiseen auttaa se, että ne kirjoittaa ylös itselleen.

Esimerkiksi kun olet tarkistanut miten paljon velkaa on tällä hetkellä, mitä tienaat tai mihin rahasi kuluvat, pystyt laskemaan miten paljon kulutusta pitäisi vähentää ettei uutta velkaa tarvitsisi ottaa. 

Kannattaa listata velat Exceliin tai johonkin muistioon suuruusjärjestyksessä. Velkoja kannattaa ruveta maksamaan maksuaikataulun mukaisesti, eli aloittaa siitä missä maksuaika on lähellä. Tämän jälkeen lainat kannattaa maksaa pois aloittaen kalleimmasta. 

Jos käytötössä on luottokortti, vältä käyttämästä sitä turhaan tai ottamasta uusia lainoja. 

Istu alas ja mieti asettamiasi tavoitteita, kirjaa uudet tavoitteet heti ylös ja noudata vanhoja. Asettaessasi tavoitteita älä pelkästään keskisty lainojen maksamiseen, vaan pyri saavuttamaan myös jotain mielenkiintoisempaa. 

Hyödynnä lainojen yhdistämistä

Markkinoilla on useampia lainapalveluita, joissa on mahdollista yhdistää kalliit pikavipit, kulutusluotot tai luottokorttivelat yhdeksi lainaksi. Pikavipit sekä kulutusluotot sisältävät yleensä paljon suuremman koron kuin yksittäisessä isommassa lainassa. Tämän takia kannattaakin hyödyntää lainojen yhdistämistä, sillä voi säästää korkokustannuksissa rahaa. 

Useimmat kunnat tarjoavat myös velkaneuvontaa tai sosiaalista luottoa. Jos tilanne menee pahemmaksi, voi joutua turvautumaan velkajärjestelyyn. 

Vähennä ja hallitse kulutusta

Velkaongelmien ratkaisemisessa mitää pyrkiä leikkaamaan menoja. Kaikista menoista ei ole mahdollist leikata tai säästää, mutta tarpeellisten menojen sekä turhien ostoksien välillä on suuri ero. Veloista eroon pääsemiseen auttaa kulutuksen vähentäminen ja hallitseminen. 

Kannattaa myös miettiä elätkö sen mukaan mitä taloudellinen tilanteesi sallii? Jos huomaat, että pidät yllä kallista ja hienoa elämäntyyliä vaikka tulosi on pienet, tämä voi aiheuttaa pahan stressin ja velkakierteen. 

Älä tee turhia ostoksia ja säästä rahaa pahan päivän varalle

Säästämisen rooli nousee siinä kohtaa kun veloista halutaan päästä eroon ja talous parempaan jamaan. Yleensä jo muutamista pienistä asioista luopuminen tai vähentäminen voi tuoda säästöä useita satoja euroja vuodessa. 

Muista käyttää säästetty raha velkojen maksuun, mutta jos tilanne saallii niin laita ylimääräinen raha sivuun pahan päivän varalle. Kun olet laittanut säästöön rahaa pahan päivän varalle, niin yllättävien menojen tullessa et koe tarvetta ottaa uutta lainaa niiden maksamiseen. 

Mitä teen velkojen maksamisen jälkeen?

Veloista eroon pääsemisen jälkeen palkitse itsesi vaikka jollain herkullisella ruoalla tai vaan onnittelulla. Tämän jälkeen mieti, miten pystyt estämään ja välttämään uudelleen velkaantumisen. Usein kokemukset ja virheet opettavat eikä välttämättä halua enää kokea samanlaista tunnetta. 

Aina ei kuitenkaan virheistä opi ja ainoaksi vaihtoehdoksi voi jäädä luottokiellon asettaminen jos omaa rahankäyttöä ei pysty hallitsemaan. Tämän lisäksi kannattaa pyrkiä säästämään vaikka tulot olisivatkin vähän pienemmät. Pahan päivän varalle säästetyt rahat voivat olla joissan tilanteissa suuri pelastus. Parhaimmillaan ne voivat estää velkaantumisen ja velkakierteeseen joutumisen. 

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.