Oma luottokielto

Oma luottokielto

Oman luottokiellon asettaminen voi olla joissain tilanteissa järkevää, varsinkin jos lainan ottaminen on holtitonta tai pelkää identiteettivarkauksia. Pelkästään jos henkilötunnus joutuu vääriin käsiin voi sillä jo saada paljon ikäviä tilanteita, kuten esimerkiksi osamaksusopimuksien tekemistä. 

Yleisin syy luottokiellon asettamiselle on lompakkovarkaudet, jossa varas on saanut toisen henkilöpaperit omiin käsiin. Luottokielto auttaa estämästä varasta solmimasta esimerkiksi erilaisia osamaksusopimuksia henkilöpapereiden avulla. Useimmissa elektroniikkaliikkeissä on mahdollista ostaa tavaraa pelkästään asioimalla ja näyttämällä henkilöpapereita. Kuitenkin tässä tilanteessa varkaalla sekä varkaan viemien henkilöpapereiden omistajan tulee näyttää samalta. 

Tilanteessa jossa omat henkilöpaperit tai lompakko on anastettu on suositeltavaa asettaa luottokielto ettei varas pääse käyttämään niitä väärällä tavalla. Kuitenkin ensimmäisenä kannattaa miettiä missä tilanteessa lompakko tai henkilöpaperit olisivat voineet hävitä ja olisiko niitä mahdollista saada takaisin ilman luottokiellon asettamista. 

Varkauksien lisäksi luottokielto asetetaan silloin jos henkilö ei pysty hallitsemaan lainakäyttäytymistään ja esimerkiksi uusia lainoja otetaan vanhojen maksamiseen. Joutuessaan pikavippikierteeseen voi luottokiellon asettaminen olla ainoa vaihtoehto. Luottokiellon asettaminen auttaa kierteeseen joutunutta henkilöä olla ottamatta lainaa heikkoina hetkinä. Luottokielto on mahdollista poistaa yhtä helposti kuin asettaa. 

Pikavippien sekä lainojen lisäksi luottokielto voi auttaa olla ostamatta turhaa tavaraa erilaisten osamaksujen avulla. Nykyään kalliita tavaroita on yllättävän helppo rahoittaa osamaksuilla ja pidemmällä aikavälillä osamaksut voivat saada talouden sekä raha-asiat huonoon jamaan. Oma luottokielto asetetaan aina omasta tahdosta joten jos oma maksukäyttytyminen tai lainojen ottaminen on holtitonta kannattaa luottokiellon asettamista harkita vakavasti. 

Luottokiellon asettaminen

Suomessa on olemassa kaksi luottorekisteriä pitävää yritystä jotka ovat Bisnode Oy sekä Suomen Asiakastieto Oy. Luotokiellon pystyy asettamaan helposti näiden sivustojen kautta. Tarvitset omat verkkopankkitunnukset joiden avulla voit tunnistautua palveluun. Luottokiellosta veloitetaan 19,95 euroa asettamisen yhteydessä ja sen voi maksaa omassa verkkopankissa, laskulla tai vaihtoehtoisesti luottokortilla. 

Luottokiellon asettamisen jälkeen se pysyy Suomen Asiakastieto Oy:n luottorekisterissä kaksi vuotta. Tarvittaessa luottokiellon voi myös poistaa ennen kahden vuoden täyttymistä. Kun luottokielto asetetaan niin se estää kaikkien Suomen Asiakastieto Oy:tä käyttäviä yrityksiä luotonmyöntämiseen. Useimmat rahoitus- ja vakuutusyhtiöt sekä pankit käyttävät Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteriä. 

Suomen Asiakastieto Oy:n lisäksi luottorekisteriä ylläpitää myös Bisnode Oy. Nämä edellä mainitut luottorekisterit eivät ole yhteydessä toisiinsa joten esimerkiksi varkaustapauksissa on järkevää asettaa luottokielto näihin molempiin rekistereihin. Bisnoden kautta luottokiellon asettamisen voi tehdä kyseisen yhtiön omilta sivulta tai vaihtoehtoisesti kirjallisesti. Tunnistautuminen sivustolle tapahtuu verkkopankkitunnuksilla ja siitä veloitetaan 15,95 euroa. Kielto on mahdollista poistaa koska tahansa maksuttomasti.

Luottokiellon aikana voi tulla myös tarve hakea lainaa ja tässä tilanteessa voi olla järkevää pyytää kiellosta itselleen todistus. Todistuksen avulla rahoituslaitos näkee ettei tilanne johdu maksuhäiriömerkinnästä vaan luottokielto on asetettu omasta tahdosta. Todistuksen voi pyytää omaan sähköpostiin jota voi näyttää lainanotto hetkellä. Kun luottokielto on asetettu ja henkilöllä ei ole todistusta siitä, voi jopa uuden puhelinliittymän avaaminen olla hankalaa. 

Miten luottokielto poistetaan?

Tarvittaessa oma luottokielto on mahdollista poistaa jos kokee ettei siitä ole enää hyötyä. Poistamiseen tarvitaan verkkopankkitunnukset joiden avulla tunnistaudutaan palveluun. Käytännössä poistaminen tapahtuu samalla tavalla kuin asettaminenkin. Kuitenkin luottokiellon poistaminen eroaa asettamisesta maksuttomuudellaan. Voit siis poistaa luottokieltosi koska tahansa eikä siitä veloiteta erikseen. 

Luottokiellon asettamisen haitat

Luottokiellon asettamisesta ei käytännössä seuraa mitään negatiivisia asioita. Mutta jos suunnitelmissa on hakea lainaa niin luottokielto estää sen. Jos taas luottokielto on asetettu identiteettivarkauden takia, niin lainanhaku tilannetta varten kannattaa muistaa esittää todistus luottokiellosta. 

Jotkut lainayhtiöt eivät todistuksesta huolimatta myönnä lainaa. Näissä tilanteissa kannattaa olla yhteydessä suoraan lainanmyöntäjään ja selvittää onko lainaa mahdollista saada luottokiellosta huolimatta. Luottokielto on omaehtoinen eikä sen asettaminen aiheuta maksuhäiriömerkintää luottotietoihin. 

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.