Laskut maksamatta

Laskut maksamatta

Jossain vaiheessa elämää voi eteen tulla tilanne, jolloin rahat eivät riitä kustantamaan avoinna olevia laskuja. Kuitenkin tilanteen korjaamiseksi on olemassa useita tapoja, josta toiset voivat olla parempia. Ensisijaisen tärkeää on muistaa, ettei laskujen maksamista pidä unohtaa, sillä laskujen maksamatta jättäminen voi tuottaa lisää ongelmia. 

Mitä laksujen maksamatta jättämisestä voi seurata?

Jos olet joutunut tilanteeseen ettet pysty maksamaan avoinna olevaa laskua, ei kannata ensimmäisenä hätääntyä, sillä tilanne voi olla korjattavissa. Kuitenkin tilanteen korjaamiseksi kannattaa pyrkiä toimimaan välittömästi, ettei se aiheuta enempää ongelmia. 

Kun lasku on jäänyt maksamatta ja eräpäivä on jo umpeutunut, niin laskun maksua perivä taho lähettää siitä maksumuistutuksen kahden viikon sisällä laskun eräpäivästä. Tässä kohtaa tilanteen voi vielä korjata maksamalla saamansa maksumuistutuksen. Maksumuistutuksen lisäksi laskutettavaan summaan on lisätty viivästyskorko. 

Jos maksumuistutuksen jättää maksamatta, niin noin neljän viikon sisällä alkuperäisen laskun eräpäivästä lähetetään perintäkirje.a Perintäkirje on ensimmäinen maksuvaatimus. Tässä kohtaa tilanteessa kannattaa toimia nopeasti, sillä laskun lähettäjä on voinut siirtää asian perintätoimistolle. 

Jos laskun maksaja ei perintäkirjeestä huolimatta reagoi asiaan, niin kuuden viikon kuluessa asiasta lähetetään toinen perintäkirje. Toisesta perintäkirjeestä huolimatta laskun saajalle ei aiheudu maksuhäiriömerkintää, joten tilanne on vielä paikattavissa maksamalla laskun perintäkirjessä mainitulla tavalla. 

Jos laskun saaja ei reagoi toiseenkaan perintäkirjeeseen maksamalla sitä tai sopimalla muusta maksutavasta velkojan kanssa, niin yleensä asia siirtyy käräjäoikeuteen. Haaste lähetetään usein kajden kuukauden kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä. 

Kun laskusta on lähetetty haaste käräjäoikeuteen, niin usein siitä seuraa maksuhäiriömerkintä, ellei oikeudessa todeta laskuttajan perivän aiheetonta asiaa. Jos tämänkään tilanteen jälkeen velallinen ei maksa laskua vapaaehtoisesti, siirretään se automaattisesti ulosottoon. 

Mitä kannattaa tehdä, jos laskut on maksamatta?

Kun laskujen maksaminen aiheuttaa ongelmia, niin kannattaa miettiä onko tilanteen aiheuttama ongelma tilapäinen vai onko rahatilanne niin heikko että laskujen maksamatta jättäminen toistuu useasti. Olipa ongelma tilapäinen tai toistuva, niin ensimmäisenä on suositeltavaa olla yhteydessä laskuttajaan ja sopia uutta maksuaikataulua laskulle. Jos esimerkiksi laskuttaja ei hyväksy eräpäivän siirtämistä, siitä huolimatta tilanne kannattaa pyrkiä ratkaisemaan jollakin toisella tavalla. 

Jos tuntee ongelman tilapäiseksi ja tietää oman taloudellisen tilanteen olevan hallinnassa, voi hyödyntää luottokorttia laskun maksamiseen. Luottokortilla maksamista kannattaa kuitenkin hyödyntää vain sillon jos tietää, että rahaa on tulossa eikä luottokorttilaskun maksaminen aiheuta ongelmia. 

Laskujen maksaminen luottokortilla ei kuitenkaan ole aina järkevä vaihtoehto eikä sitä kannata pitää ensisijaisena vaihtehtona. Jokainen pankki veloittaa oman prosivion jokaisesta luottokortilla maksetusta laskusta ja näin laskusta voi päätyä maksamaan jopa alkuperäistä enemmän. 

Jos itse tietää, että laskujen maksaminen tuottaa jatkuvasti ongelmia, niin tällöin luottokorttia ei siihen kannata käyttää. Paras ratkaisu tähän on miettiä ongelmia jotka aiheuttavat tämän tilanteen sekä yrittää parantaa taloudellista tilannetta. Oletko sellaisessa tilanteessa, että omat menot ovat liian suuret verrattavissa tuloihin? Paras ratkaisu tähän on aloittaa pitämään kirjaa omista tuloista ja menoista sekä miettiä mistä olisi mahdollista säästää. 

Sosiaalinen luotto

Jotkut Suomen kunnat tarjoavat sosiaalista luottoa, josta voi olla apua henkilöille jotka kärsivät pahoiista talousvaikeuksista. Sosiaalista luottoa ei kuitenkaan saa käyttää loputtomiin varsinkaan silloin siitä huolimatta rahatilannetta ei saa hallintaan. 

Taloustilanteen joutuessa huonoon jamaan yhtenä mahdollisena ratkaisuna voi olla hakeutua velkajärjestelyyn. 

Kuitenkin ensisijaisen tärkeää on pyrkiä maksamaan laskut aina eräpäivään mennessä, eikä niiden saisi antaa ajautua maksuhäiriömerkintää. Vaikka laskujen loppusumma olisikin muutamia kymppejä, niin loppujen lopuksi summa voi kasvaa useiden satojen eurojen suuruiseksi ja pahimmillaan aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän.

Maksuhäiriömerkintä voi estää luottokortin hakemisen, lainan sekä vuokra-asunnon saamisen. Maksuhäiriömerkinnän saaneen henkilön on myös huomattavasti vaikeampaa saada ostettu tavaroita osamaksuilla tai hankkia puhelinliittymää. 

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.