Usein kysytyt kysymykset lainoista

usein kysytyt kysymykset lainoista

Yleisimmät kysymykset lainan hakemiseen koskien liittyvät yleensä siihen miten nopeasti lainapäätös on mahdollista saada tai miksi lainaa ei myönnetty.

Lainahakemuksen täyttäminen on helppo ja nopeaa, mutta yleensä lainasta ja sen ottamisesta herää erilaisia kysymyksiä varsinkin hakemusta tehdessä. Jotkin palvelut tarjoavat myös chatti mahdollisuutta, josta voi kysyä reaaliajassa asiakaspalvelijoilta erinäisiä kysymyksiä koskien lainoja sekä lainapäätöksiä. 

Alapuolelta voit lukea yleisimmät kysymykset sekä niiden vastaukset koskien lainaa ja sen hakemista. 

Miten paljon voin hakea lainaa? 

Vertaakorkoja.fi etusivulta olevasta kategoriasta lainat voit valita vaihtoehdoista itsellesi sopivimman palvelun ja katsoa miten paljon voit saada lainaa. Jos kyseisistä palveluista ei löydy itsellesi sopivaa voit kilpailuttaa lainasi “kilpailuta laina”- osiosta. Lainavertailu sivustolla lainasummat vaihtelevat sadoista euroista kymmeniin tuhansiin eruoihin. Lainattava summa määräytyy hakijan antamien tietojen mukaan ja siitä keneltä lainaa haet. 

Miten lainaa haetaan?

Sivustomme vertailee erilaisia lainavaihtoehtoja lainasumman sekä laina-ajan mukaan. Kun sopiva lainapaikka löytyy, klikkaa itsesi lainanmyöntäjän sivustolle täyttämään hakemus maksuttomasti.

Onko lainassa jotain kustannuksia?  

Lainan kustannukset määräytyvät pääsääntöisesti lainan korosta sekä muista mahdollisista palvelumaksuista. Muita kustannuksia voivat aiheuttaa esimerkiksi lainaehtojen muuttaminen tai muut järjestelyt. 

Pitääkö minulla olla jotain dokumentteja hakiessani lainaa? 

Jotkut pankit ja rahoituslaitokset voivat vaatia erilaisia dokumentteja lainahakemusta tehdessä tai myöhemmin pyytää jotakin todisteita koskien esimerkiksi tulojasi. Todisteeksi käy yleensä kopio palkkakuitistasi tai verotuspäätös. Dokumenttien lähettäminen vaihtelee lainapaikan mukaan, joten ennen hakemuksen täyttämistä suosittelemme lukemaan ehdot tarkasti kyseisen rahoituslaitoksen sivuilta. 

Mitä lainan hakeminen vaatii?

Lainanhakijaa koskevat vaatimukset voivat vaihdella suurestikkin eri luotonmyöntäjien välillä. Yleisesti lainan hakeminen vaatii täysi-ikäisyyttä ja yleisimmissä paikoissa 20 vuoden ikää. Lisäksi hakijalla tulee olla säännölliset tulot ja vakituinen osoite Suomessa. Tunnistautumiseen tarvitaan yleensä joko omat henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenne. 

Miten eri lainatuotteet eroavat toisistaan? 

Tällä hetkellä Suomen markkinoilla on monia erilaisia lainatuotteita. Esimerkiksi kulutusluotto voi olla kertaluottoa, joka maksetaan takaisin yleisesti samansuuruisissa erissä, jotka ilmoitetaan etukäteen hakijalle. Lainatuotteita voivat olla myös joustoluotot, jossa hakijalle tarjotaan luottoarajaa, josta voi nostaa lainaa omien tarpeiden mukaan. Esimerkiksi jos saat lainallesi 4000 euron luottorajan voit päättää nostaa sieltä ensin 2000 euroa ja myöhemmin loput 2000 € tarpeen mukaan. Pikavipit ovat yksi suosituin lainaamismuoto tänä päivänä. Pikalaina on suosituin lainatuote äkilliseen ja pienempään rahoitustarpeeseen. Pikavippien etu piilee siinä, että niissä on nopea käsittelyaika sekä rahojen siirto tilille suoritetaan nopeammin. Miinuksena pikalainoissa on niiden suhteellisen korkea korko. 

Miten sopimusehdot lainassa määräytyvät?

Jokaisen asiakkaan saama lainatarjous on aina yksilöllinen, joten saamasi sopimus ja sen ehdot ovat suunniteltu henkilökohtaisesti antamiesi tietojen perusteella. 

Miksi en saanut lainasopimusta?

Lainahakemus on mahdollista myös hylätä, esimerkiksi jos olet täyttänyt lainahakemuksesi virheellisesti tai sinulla on aikaisempia maksu- tai luottohäiriömerkintöjä. 

Voiko lainan maksaa etuajassa pois? 

Kyllä voi, nykyinen laina on mahdollista maksaa pois kokonaan etuajassa tai vaihtoehtoisesti lyhentää sitä suuremmissa maksuerissä. Tämä auttaa sinua säästymään ylimääräisiltä kustannuksilta, sillä lainan euromääräiset kustannukset jäävät pienemmiksi. Lainan ennenaikainen maksaminen on laissa määritelty oikeutesi, eikä siitä tarvitse olla erikseen mainintaa luottoehdoissa. Jos tämä herättää lisäkysymyksiä, voit lukea tästä aiheesta lisää kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.