Mihin lainaa kannattaa hakea?

Mihin lainaa kannattaa hakea

Usein voidaan ajatella, että lainan ottaminen ei ole järkevää tai se aiheuttaa vakavia seuraamuksia taloudessa. Mediassa kuitenkin on jatkuvasti esillä suomalaisten ongelma velkaantumisen suhteen. Lainaa ottavat ihmiset usein häpeävät tai piilottelevat asiaa eivätkä sitä kehtaa myöntää.

Lainan ottamiselle on usein syytä olla hyvä perustelu ja esimerkiksi isoja hankintoja tehdessä se riittää perusteluksi, varsinkin jos hankintaa ei pystytä maksamaan omilla varoillaan. Yleisimpiin suurempiin hankintoihin kuuluu auto tai asunto. 

Pitää osata perustella se mikä on oikeasti itselleen tärkeä sekä välttämätön hankinta ja mikä taas turha äkillinen osto. Useimmilla ihmisillä voi olla haaveena ostaa kallis merkkikello tai upouusi urheiluauto, kuitenkaan ne eivät ole niitä välttämättömiä hankintoja mitä ensimmäisenä kuuluisi rahoittaa lainalla. 

Listasimme tähän sivulle lisätietoja siitä mihin lainaa kannttaa hakea ja mihin ei. 

Lainaa talon remontoimiseen

Lainan ottaminen voi olla järkevä vaihtoehto kun se käytetään talon tai asunnon remontoimiseen. Jos talon remontoiminen on välttämätöntä ja sen korjausta pitkitetään, voi seurauksena olla kalliimpi lasku  kuin mitä talon remontoiminen lainalla. 

Talon tai asunnon kunnossapidon huolehtiminen on yksi tärkeimmistä asioista mitä omistajan pitää tehdä. Sillä joskus kun kiinteistön päättää myydä ja siitä ei ole huolehdittu, vaikuttaa se talon arvoon negatiivisesti. Remontin tekeminen on usein positiivinen juttu, sillä se vaikuttaa lopulliseen myyntihintaan. 

Ennen kuin päätät ottaa lainaa remontin tekemiseen, on suositeltavaa vertailla lainojen hinnat sekä ehdot. Lainojen lopullisissa kustannuksissa voi olla suuriaki eroja, jotka voidaan välttää tekemällä maksuton vertailu. 

Auton ostaminen lainalla

Auton rahoittaminen lainalla on myös hyvä perustelu. Vaikkakin auton arvo laskee ensimmäisen ajon jälkeen, on auton omistaminen loppupeleissä kuitenkin ajan sekä rahan säästämistä. Auto voi  toimia jossain tilanteissa ehtona esimerkiksi työpaikan saamiselle tai vaihdolle. 

Tärkeiden tapahtumien rahoitus lainalla

Suurimpien elämäntapahtumien kuten häiden rahoittaminen lainalla voi olla kyseenalaista, mutta jos lainanhakijan talous on kunnossa sekä lainan takaisinmaksu ei tuota ongelmia, voi sitä harkita rahoittavansa lainalla. 

Usein kuitenkin ihanteellista on rahoittaa häät omilla säästöillään, ainakin osa kustannuksista. Kuitenkin on ymmärrettävää, ettei tärkeimpää päivää haluta siirtää monella vuodella eteenpäin.

 

Harrastuksien rahoittaminen lainalla

Harrastuksien rahoittaminen lainalla on järkevä vaihtoehto silloin kun oma talous on kunnossa. Esimerkiksi moottoripyörän tai veneen hankkiminen voi olla jollekkin ihmiselle välttämätön asia harrastuksen takia. Kallista välinettä ei kuitenkaan kannata ostaa heti harrastuksen aloittamisen jälkeen, vasta kun on varma, että haluaa kyseistä harrastusta jatkaa. 

Lainojen yhdistäminen uudella lainalla

Lainojen yhdistämisellä tarkoitetaan useamman vanhan lainan maksamista takaisin yhdellä uudella edullisemmalla lainalla. Lainojen yhdistämistä on kuitenkin suositeltavaa harkita ennen sen ottamista. Lainojen yhdistäminen on järkevää silloin kun se parantaa huomattavasti taloudellista tilannetta, mutta pahimmillaan se voi tulla kalliimmaksi kuin alkuperäiset lainat. 

Ennen kuin päättää ottaa lainaa vanhojen lainojen yhdistämistä varten, on suositeltavaa laskea vanhojen lainojen sekä mahdollisen uuden lainan kokonaiskustannukset. Sen avulla varmistutaan siitä, että onko uusi laina edullisempi kuin vanhat lainat. Helpoin tapa laskea lainan kustannukset, on ottaa ne ylös esimerkiksi excel-taulukkoon. 

Onko lainan ottaminen järkevää? 

Lainan ottaminen on järkevää tilanteissa jossa lainaa käyttää pitkällä aikavälillä tuottaviin kohteisiin. Lainan ottaminen voi olla hyvä syy, kunhan lainan takaisinmaksu ei tuota ongelmia. Huono perustelu lainan ottamiseen on arkielämän rahoittaminen, pahimmassa tapauksessa se voi johtaa pahoihin ongelmiin tai jopa velkakierteeseen. 

Tämän hetken markkinoilla vaihtoehtoina hankintojen rahoitukseen ei ole pelkästään pankkilainat. Luottokortti voi olla myös yksi vaihtoehto, joka antaa talouteen joustavuutta. Luottokortti toimii lainan tavoin ja on aina mukanasi kun sitä tarvitset.

Älä rahoita näitä asioita lainalla

Nykypäivänä lainan ottaminen on helppoa ja siitä syystä houkutus ottaa ylimääräistä rahaa voi olla suurimmalle osalle ongelma. Tästä syystä on suositeltavaa olla tietoinen siitä mihin lainaa on järkevää ottaa ja mihin ei. 

Arkielämän rahoittaminen

Lainaraha ei ole hyvä vaihtoehto päivittäisen arjen rahoittamiseen. Kaikki asiat taloudessa eivät ole kunnossa, siinä vaiheessa kun lainalla rahoitetaan arjen välttämättömiä menoja. Useille ihmisille kuitenki esimerkiksi pikavipit ovat ainoa vaihtoehto selvitäkseen vuokranmaksusta tai ruokaostoksista. 

Ennen kuin lainaa päätetään ottaa, on suositeltavaa tutustua lainan todellisiin kustannuksiin. Kun lainan kustannuksiin sekä ehtoihin tutustutaan, niin vältytään ikäviltä yllätyksiltä sekä seuraamuksilta. Tee maksuton lainavertailu ja löydä itsellesi edullisin laina muutamassa minuutissa. 

Lainan lyhentäminen 

Lainojen yhdistäminen voi joissain tilanteissa olla järkevä ratkaisu, kuitenkaan lainaa ei ole suositeltavaa ottaa vanhan lainan lyhentämistä varten. Uuden lainan seurauksena korot sekä muut lainan kustannukset nousevat, jolloin  takaisinmaksettavaa on enemmän. Pahimmillaan velkakierre voi aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän ja siirtyä ulosottoon. 

Jos avoimia laskuja on maksettavana paljon samanaikaisesti, voi lainojen yhdistäminen olla järkevää. Lainojen yhdistämisen ansiosta useampien lainojen sijaan maksetaan vain yhtä suurempaa sekä edullisempaa lainaa. 

Lainojen yhdistäminen on kannattavaa ottaa silloin jos uuden lainan todellinen vuosikorko on matalampi kuin useiden vanhojen lainojen kustannukset yhteensä. 

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.