Lainanhakuprosessi

Lainanhakuprosessi

Miten lainanhakuprosessi tapahtuu? 

Onko lainanhakuprosessi sinulle entuudestaan tuntematon asia? Millainen prosessi lainan hakeminen on? Jos lainan hakeminen on sinulle kokonaan uusi asia, voi lainanhakuprosessi terminä kuullostaa vähän vieraalta. Mietitkö mitä kaikkea lainan hakemisessa pitää ottaa huomioon? Entä tarvitseeko lainanhakuprosessiin erikseen varautua esittämään jotakin dokumentteja tai papereita? 

Listasimme tähän kaikki ne tärkeimmät asiat mitä sinun kannattaa ottaa huomioon hakiessasi lainaa sekä miten lainanhakuprosessi toimii. Näillä vinkeillä lainan hakeminen on nopeampaa ja lainanhakuprosessi helpompaa. 

Yleensä lainanhakuprosessi on näin helppoa: 

  • Vertaile ensin eri lainavaihtoehtoja ja valitse niistä itsellesi sopivin vaihtoehto. 
  • On suositeltavaa etsiä valmiiksi palkka- tai eläketuloistasi tosite vähintään viimeiseltä 3 kuukaudelta, jotka voit sitten tarpeen tullen esittää lainaa hakiessasi.
  • Ota esille henkilökohtaiset verkkopankkitunnuksesi, joilla tunnistautuminen yleensä tapahtuu.  
  • Voit hakea lainaa helposti netin kautta annettujen ohjeiden mukaisesti. 
  • Yleisimmissä paikoissa rahat maksetaan tilillesi heti tai viimeistään 1 -2 arkipäivän kuluessa. 

Vaikuttaako lainan hakemiseen uusi lakimuutos? 

Lainan hakemiseen astui voimaan 1.9.2019 uusi lakimuutos, jonka seurauksena vakuudettomille kulutusluotoille asettui korkokatto. Syyskuun 2019 jälkeen myönnettyjen luottojen nimelliskorko ei saa olla yli 20 prosentin. Lakiuudistuksen myötä myöskään lainan lisäkulut eivät saa ylittää 150 euroa vuodessa. Pienemmissä lainasummissa taas lisäkulut eivät saa olla yli 0,01 % lainasummasta per päivä. Lakimuutosten myötä vakuudettomien lainojen hakeminen on kuluttajille paljon turvallisempaa, kun lainan korot tai kustannukset eivät pääse yllättämään. Lainatuotteiden kokonaiskustannuksissa voi kuitenkin olla joitakin eroja eri rahoitustuotteiden välillä. 

Laki ei kuitenkaan koske syyskuun 2019 ennen myönnettyjä lainoja, joten on suositeltavaa kilpailuttaa sitä ennen otetut vanhat vakuudettomat lainat. Kilpailuttaminen on tärkeää varsinkin silloin, jos päätät nostaa vanhalta luottotililtäsi lainaa. 

Suositelemme vertailemaan eri lainavaihtoehtoja ja täyttämään maksuton lainahakemus helposti sivujemme kautta, näin  varmistut siitä, että saat edullista vakuudetonta lainaa. Lainan hakemiseen sitoudutaan vasta kun lainatarjous päätetään hyväksyä ja allekirjoittaa. 

Muista nämä ennen lainan hakemista

Ennen kuin olet hakemassa lainaa on suositeltavaa miettiä useamman kerran, että onko lainan ottaminen välttämätöntä ja tarvitsetko sitä todella. Ensimmäinen asia mitä kannattaa itseltään kysyä on se mihin tarkoitukseen olet hakemassa lainaa? Joihinkin syihin lainan hakeminen voi olla hyvä tai jopa välttämätön vaihtoehto. Esimerkiksi rikkinäisen auton tilalle olisi saatava uusi tai rahatilanne on huono ja lomamatka olisi varattava. Kuitenkaan jokainen asia mihin lainaa haetaan eivät välttämättä ole hyviä kohteita. 

Kun lainan hakeminen on välttämätöntä niin on suositeltavaa miettiä miten paljon lainaa tarvitset? Lainasummaa miettiessä kannattaa valita sen kokoinen laina mitä tarvitset, ei kannata ottaa suurempaa vain siin ajatuksessa, että “jos vaikka rahat loppuvatkin kesken”. Varsinkaan silloin jos et ole 100 % varma, että pystyisit lainan takaisinmaksun hoitamaan sovitusti takaisin. Kannattaa myös suunnitella itselleen takaisinmaksuaikataulu, jossa ajassa pystyt lainan varmasti maksamaan takaisin. Tee itsellesi taulukko ja laske auki kaikki menot sekä tulot ja suunnittele sen pohjalta lainan ottaminen. 

Lainan hakeminen netistä ilman vakuuksia 

Nykyään kun maailma on muuttunut enemmän digitaalisemmaksi, niin kaikki palvelut ja asiat hoidetaan netin välityksellä. Siitä syystä myös suurin osa ihmisistä hoitaa raha-asiansa netissä. Se antaa mahdollisuuden tehdä sen missä ja milloin vain. Se säästää myös huomattavasti aikaa kun ei tarvitse erikseen soitella pankkeihin tai jopa lähteä sen takia jonotteleman konttoreille. Joissakin rahoituslaitoksilla ei ole edes muuta vaihtoehtoa kun hakea lainaa netin kautta, esimerkiksi Ferratum tai Bondora ovat näistä hyviä esimerkkejä. 

Jos päätät hakea kotinpankkisi sijasta lainaa netistä niin valmistaudu esittämään todiste palkkakuitistasi tai muista tuloistasi tositteen muodossa. Yleisimmissä paikoissa rahoituslaitokset pyytävät lähettämään palkkakuitistasi kopion joko postitse tai sähköisesti. Ennen lainan hakemista kannattaa jo valmiiksi etsiä vähintään 3 kuukauden tosite palkkakuitistasi. 

Mikä on Instantor? 

Jotkut palvelut käyttävät myös Instantoria, se on sovellus minkä avulla useimmat lainantarjoajat pystyvät tarkistamaan hakijan maksukyvyn suoraan hänen pankkitilin tiedoista. Sovellus antaa tarkasti lainanmyöntäjälle tiedon siitä millaiset asiakkaan tulot ovat tai mihin hän käyttää rahansa. Esimerkiksi jotkut rahoituslaitokset eivät hyväksyä uhkapelaamista. Tunnetuin lainanmyöntäjä, joka käyttää Instantor-palvelua on Bondora. 

Lainanhakuprosessissa henkilöllisyyden tunnistautumiseen tarvitaan hakijan omat verkkopankkitunnukset. Joissakin paikoissa asiakas voi joutua myös esittämään todisteen viimeisimmästä veropäätöksestä tai verotodistuksesta. Lainanhakurposessi vie vähemmän aikaan, kun olet varautunut näihin asioihin jo etukäteen sekä kyseiset dokumentit ovat tiedostona koneellasi valmiina. 

Kuinka nopeasti lainaa on mahdollista saada? 

Lainan saamisen nopeuteen vaikuttaa muutama asia, esimerkiksi palveluntarjoaja sekä niiden lainaehdot. Esimerkiksi jotkut lainanmyöntäjät lupaavat siirtää rahat asiakkaan tilille jopa 15 minuutissa. Tämä kuitenkin vaatii sen, että kaikki asiat menevät kerralla oikein. Vaikka jossakin paikoissa luvataan rahojen siirymisen tapahtuvan heti, suosittelemme varautumaan 1-2 arkipäivään, jonka kuluessa rahat ovat viimeistään tilillä. 

Vertailemalla saat itsellesi parhaimman lainan 

Lainan hakemisessa tärkein asia on oikean lainavaihtoehdon löytäminen. Sinun pitää olla varma, että kyseinen laina on juuri sinun tarpeillesi sopivin vaihtoehto. Kun vertailet eri lainatarjouksia, on suositeltavaa ensin ottaa paperille ylös kaikkien lainojen kokonaiskustannukset. Lainoissa kokonaiskustannukset kertovat sen mikä on lainan todellinen hinta. Älä kiinnitä ensimmäisenä huomiotasi kuukausikorkoon, sillä se kertoo vaan mitä korko on kuukausitasolla.

Siirry nyt maksuttomaan lainavertailuun ja löydä itsellesi sopivin sekä edullisin vaihtoehto!

Tobias

Tobias L. @vertaakorkoja.fi

Sivustovastaava, sisällöntuottaja, journalisti

Haluamme auttaa kuluttajia löytämään heille parhaiten sopivat rahoitustuotteet. Puolueeton vertailu on paras tapa parantaa omaa asemaa markkinoilla.